GOTR desfășoară noi exerciții militare în stânga Nistrului. Reacția MAEIE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a început desfășurarea unor noi exerciții militare. Potrivit unor comunicate de presă publicate pe site-ul oficial al Ministerului Apărării al Federației Ruse, printre obiectivele exercițiilor desfășurate sunt și cel privind „contracararea terorismului” și instruirea militarilor de „a acționa în condițiile folosirii de către inamicul convențional a armelor de distrugere în masă”.

În legătură cu aceasta, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene își reiterează nedumerirea și indignarea față de „comportamentul provocator al trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană care, în pofida protestelor exprimate în repetate rânduri de către autoritățile moldovenești, continuă să desfășoare activități militare cu obiective dubioase”. „Îngrijorarea autorităților moldovenești în acest sens este sporită și de faptul că în exercițiile desfășurate de către GOTR sunt antrenate și structurile de forță ale regimului secesionist de la Tiraspol”, se arată în comunicatul MAEIE.

Ministerul de Externe condamnă astfel de activități militare, care „nu pot fi percepute altfel decât o amenințare directă și brutală la adresa suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova”, și ține să amintească din nou despre angajamentul Federației Ruse de a-și retrage trupele sale de pe teritoriul Republicii Moldova, în particular, de cel fixat în Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la Moscova la 21 iulie 1992.

În același context, MAEIE reiterează demersul autorităților moldovenești cu privire la necesitatea retragerii necondiționate a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și demarării unor discuții privind transformarea actualei operațiuni de menținere a păcii într-o misiune civilă multinațională cu mandat internațional.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...