Guvernul susține inițiativa PD de introducere a sintagmei ,,integrare europeană” în Constituție

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de miniștri a dat astăzi aviz pozitiv inițiativei legislative de completare a Constituției prin reliefarea aspirațiilor de integrare europeană a țării și promovarea orientării Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european, la doleanța Partidului Democrat.

Astfel, preambulul şi a art. 1 vor fi completate cu prevederi care vor stabili expres calea europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, se propune completarea Constituţiei cu un articol nou, potrivit căruia, integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării.

Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organică.

Citește și: Reacţia lui Dodon după ce CC a decis că sintagma ,,integrare europeană” poate fi introdusă în Constituție

Amintim că, după ce Partidul Democrat, condus de oligarhul Vladimir Plahotniuc, a venit cu propunerea de a introduce în Constituție sintagma „integrare europeană”, Curtea Constituțională a dat, la începutul lunii decembrie 2017, aviz pozitiv inițiativei.

Atunci, Şșful statului Igor Dodon anunţa că va face „tot posibilul” pentru ca sintagma „integrare europeană” să nu fie introdusă în Constituție şi recomanda guvernării să organizeze un referendum în acest sens, motivând că doar poporul este în drept să decidă vectorul țării.

Citește și: PL vrea un târg „necondiţionat” cu PD: Introducerea „limbii române” în Constituţie, apoi a sintagmei „integrare europeană”

Pe seama acestei sintagme, Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a anunțat că vrea un târg „necondiţionat” cu PD – introducerea „limbii române” în Constituţie, apoi a sintagmei „integrare europeană”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...