Noua decizie BNM; Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 30 ianuarie curent a hotărât să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6.5% anual.

De asemenea, s-a decis menținerea ratelor de dobândă la creditele overnight la nivelul actual de 9.5% anual și la depozitele overnight la nivelul actual de 3.5% anual.

Totodată, Comitetul BNM a decis să mențină norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul, iar norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14% din baza de calcul.

Decizia a fost luată în baza analizei macroeconomice și a asumărilor aferente noii runde de prognoză a inflației pe termen mediu. Aceasta indică o temperare neînsemnată a ritmului de creștere a activității economice în 2018 și 2019 determinată preponderent de presiuni dezinflaționiste din partea cererii agregate, precum și de efectul bazei înalte în 2017.

Conform prognozei curente, rata anuală a inflației[1] se va diminua încontinuu, de la nivelul de 7.3% înregistrat în luna decembrie 2017, până la aproximativ 2.5% în trimestrul IV 2018. Ulterior, aceasta va reveni în cadrul intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta de 5.0% în trimestrul II 2019.

Prin urmare, inflația va constitui 3.7 și 4.7 la sută în medie pentru anul 2018 și, respectiv, 2019.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...