Șeful CIO dă asigurări că JO 2018 vor fi „curate” din punct de vedere al dopajului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, aflat în Coreea de Sud pentru a superviza ultimele pregătiri înaintea startului JO de iarnă ediţia 2018, nu vede posibilă o victorie completă împotriva dopajului, din cauza tendinţei oamenilor de a „obţine un avantaj ilegal” de fiecare dată când au ocazia, informează agenţia Yonhap.

„Nu va exista niciodată un moment în care vom putea spune că am câştigat lupta împotriva dopajului”, a declarat Bach. „Acest lucru va continua mereu pentru că, din păcate, se pare că este un fel de natură umană, ori de câte ori oamenii concurează împotriva altora, unii sunt gata să obţină un avantaj ilegal. Indiferent dacă este vorba de sport, de afaceri sau de taxe, nu are nicio importanţă. Avem legi ale guvernelor noastre de mii de ani şi, totuşi, această problemă există”, a explicat el.

Bach consideră că obiectivul ar trebui să-l reprezinte mai puţin câştigarea bătăliei împotriva dopajului, ci mai degrabă realizarea de progrese în acest domeniu.

„Nu putem înălţa ştacheta prea sus, pentru a spune că trebuie să câştigăm”, a adăuga el. „Momentul în care vom putea spune ‘am câştigat’ nu va veni, din păcate”, a recunoscut preşedintele CIO.

Pe de altă parte, Thomas Bach s-a declarat „foarte încrezător” că Jocurile Olimpice de la PyeongChang vor fi curate, în special datorită testelor aprofundate.

„Vom avea cele mai riguroase testări înaintea competiţiei din istoria olimpică. Până acum au fost efectuate deja 14.000 de testări, începând din luna aprilie a anului trecut”, a spus conducătorul mişcării olimpice.

„Sportivii au fost controlaţi într-o o perioadă lungă de timp, de o manieră bine definită. Aceşti sportivi au fost testaţi în conformitate cu disciplinele şi sporturile cu un nivel ridicat de risc. Ei au fost controlaţi ţinându-se cont de ţările cu risc mare, în care am avut unele experienţe negative în trecut”, a mai adăugat Thomas Bach.

Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang se vor desfăşura între 9 şi 25 februarie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...