Care este populația Republicii Moldova? Patru cifre oficiale și niciuna nu este corectă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Instituțiile din Republica Moldova operează cu patru cifre atunci când vine vorba de populația țării. Analistul politic, Victor Ciobanu, apreciază însă că niciuna dintre aceste cifre nu este adevărată.

„Biroul Naţional de Statistică anunţă că, în trimestru III 2017 populația ocupată a constituit 1264,1 mii persoane. Rata de ocupare a populației de 15 ani și peste (proporția persoanelor ocupate în vârstă de 15 ani și peste fată de populația totală din aceeași categorie de vârstă) a fost de 42,4%. Din această cifră oferită de BNS obținem numărul total al populației 15+ = 2 milioane 981 mii. Adăugăm 676 mii populație de până la 15 ani și obținem total populație = 3 milioane 657 mii. Pe pagina principală a BNS este afișată altă cifră: Populație – 3 milioane 551 mii. Conform datelor recensământului din 2014, avem total populație = 2 milioane 998 mii. Totodată, găsim pe registru.md altă cifră – 3 milioane 971 mii. Deci avem 4 cifre oficiale despre numărul populației. Care din aceste 4 cifre este adevărată? Răspuns – nici una. Și iată de ce” , spune analistul.

Conform acestuia, niciuna dintre aceste patru cifre nu sunt adevărate întrucât nu avem instituții responsabile și veridice. Astfel, acesta face și unele calcule care demonstrează că Guvernul nu are habar de numărul cetățenilor din Republica Moldova.

„Vom considera cifrele absolute privind ocuparea relativ veridice. De ce? Pentru că cei ocupați lasă urme statistice în multiple rapoarte (menționăm, că numărul celor ocupați – 1,264 mii, include și pe cei ocupați în sectorul informal). Să analizăm acum statistica comparativă a ratei de ocupare: Moldova – 42,4%. România – 65,3%. Ucraina – 65,5%. Rusia – 65,7%. Ca să nu mai zicem de Islanda, Elveția și Grecia, unde rata de ocupare e cca 80%. Suntem pe penultimul loc în Europa, mai prost stau lucrurile doar în Kosovo – 28%, cu care nu putem să ne comparăm. Nu vă pare nimic straniu? De ce în țările vecine rata de ocupare e cu peste 20%(!) mai mare decât la noi? Suntem chiar cei mai leneși sau e altceva la mijloc? Sau totuși rata de ocupare oficială nu-i corectă, pentru că se calculează raportată la un număr ireal și mult prea mare al populației?”, întreabă Ciobanu.

Potrivit acestuia, dacă admitem că rata de ocupare reală este de 60%, atunci obținem o estimare a numărului populației 15+ de 2 milioane 107 mii, iar dacă admitem că rata de ocupare reală este de 65%, atunci obținem o estimare a numărului populației 15+ de 1 milion 945 mii. „Am obținut estimarea numărului populație de 15 ani și peste = 1,945 – 2,107 milioane. La acest număr adăugăm populația până la 15 ani – 676 mii și obținem numărul total al populației = 2,620 – 2,783 milioane. Câți alegători avem? Scădem din cifra obținută 793 de mii populație până la 18 ani. Obținem rezultatul = 1,827 – 1,990 milioane de alegători”, mai spune analistul, conform căruia această cifră nu seamănă deloc cu 3,2 milioane despre care vorbește Comisia Electorală Centrală.

„Diferența e mult prea mare. În 2005 am avut 2,2 milioane de alegători. A crescut de atunci populația? Demografii zic că a scăzut. Dar numărul alegătorilor a crescut cu 1 milion! Ce rezultă din cifrele prezentate? Mai întâi, că alegeri corecte nu vom avea. Nu-i de unde. La o marjă de peste un milion de voturi poți desena orice rezultat. Pe de altă parte, dacă avem dreptate, dar noi avem dreptate, putem invalida aceste alegeri pe motiv că nici o circumscripție (poate doar câteva excepții) nu acimulează numărul minim necesar de alegători stipulat în lege. Mai e o problemă – cum își calculează politicile acest guvern care habar nu are câtă populație este în țară? E una să asiguri asistența medicală pentru 4 milioane de oameni, alta – pentru 3,5 milioane și cu totul alta pentru 2,8 milioane. Nimic nu mai este real în Moldova. Nu mai avem nici o cifră veridică pe care te poți baza. Pentru că nu mai avem instituții responsabile”, se mai arată în analiza lui Victor Ciobanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...