Succesele din țările vecine, cu care se laudă Frontera, care a concesionat circa 40% din teritoriul Republicii Moldova, nu corespund realității

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Frontera Resources International a obținut în concesiune 40% din teritoriul Republicii Moldova ca să caute petrol și gaze în urma unui concurs controversat, singurul concurent fiind reprezentat de un fost angajat al corporației. Succesele din țările vecine, cu care se laudă Frontera la Chișinău, nu corespund realității. În Georgia și Azerbaidjan proiectele investiționale s-au lăsat cu procese de judecată de milioane de euro, iar în Ucraina nici nu există vreun contract cu statul, conform unei investigații a portalului Anticorupție.md.

Rapoartele financiare ale companiei arată că Frontera înregistrează anual pierderi ce depăşesc de şapte-opt ori veniturile. Astfel, în 2016 corporația a avut venituri din vânzări de petrol și gaze de 3,1 milioane de dolari și pierderi nete de 23,6 milioane de dolari. Frontera Resources înregistrează în schimb zilnic sute de tranzacții cu acțiuni la bursă. De multe ori, aceste tranzacții și creșterea prețului acțiunilor coincid cu lansarea unor noi proiecte investiționale.

În Republica Moldova, reprezentanţii Frontera Resources International s-au lăudat cu o vastă experienţă în mai multe ţări, în special în Europa de Est, ceea ce ar fi cântărit greu în favoarea companiei. „Nu ne-am gândit să venim vreodată în Moldova pentru a explora zăcămintele de petrol. După ce am lucrat 15-20 de ani în regiunea Mării Negre, geologii noştri au identificat un bazin foarte interesant, bazinul Dunării şi Dobrogei. Dacă vă puteţi imagina sudul Moldovei, sud-estul României şi sud-vestul Ucrainei şi dacă ştergeţi graniţele politice aceasta reprezintă o mare regiune geologică. Credem că aici există un potenţial sporit de zăcăminte de petrol şi gaze. (…) Am lucrat în Ucraina, am lucrat în România şi iată aşa am ajuns în Moldova”, a declarat Zaza Mamulaishvili în aceeaşi conferinţă de presă din luna martie.

Citește și: (FOTO) Oligarhul Plahotniuc, implicat în concesionarea celor 40% din teritoriul țării unui offshore

Documentele pe care le-a prezentat Frontera Resources International la concurs nu indică despre vreo experienţă de lucru în România, iar în Ucraina corporaţia Frontera a intrat relativ recent, colaborarea din această ţară limitându-se deocamdată la două acorduri de intenţie. În 2015, compania a semnat cu Naftogaz SA, întreprinderea de stat a Ucrainei pentru extracția, transportul și prelucrarea petrolului și a gazelor naturale, un acord de intenţie strategic. Tot în Ucraina, în 2016, şefii Frontera Resources au semnat un acord de intenţie şi cu SA UkrGasVydobuvannya, o subsidiară a Naftogaz. În urma unor demersuri oficiale expediate la Naftogaz, jurnaliştii de la portalul „Ні корупції!” din Ucraina („Nu corupţiei!” în traducere din limba ucraineană – n.r.) au constatat că deşi reprezentanţii Frontera au făcut declaraţii tari începând cu anul 2015, oficial, compania nu a semnat încă niciun contract cu autorităţile de la Kiev. Reprezentanţii firmei au arătat la Chişinău că valoarea proiectelor din Ucraina se ridică la 300 de milioane de dolari (potrivit datelor din tabelul privind corespunderea conţinutului informaţiei prezentate de firme cu principiile de selectare, pe care ni l-a prezentat AGRM – n.r.). „Purtăm discuții cu Guvernul ucrainean pentru a ne asigura o bază prolifică în sud-estul Ucrainei. Cred că, dacă vom avea succes, vom lansa contractul aproximativ într-un an”, a spus Zaza Mamulaishvili în august 2017, în cadrul unui interviu pentru canalul online dedicat mediului de afaceri London South East.

Citește și: Guvernul Filip a concesionat circa 40% din teritoriul Republicii Moldova unui offshore

Azerbaidjan şi Georgia sunt alte două ţări-cheie unde, susţin şefii firmei, îşi desfăşoară sau şi-a desfăşurat activitatea această companie. În Azerbaidjan, Frontera afirmă că investiţia s-a ridicat la 200 de milioane de dolari, iar în Georgia – la 400 de milioane (date din tabelul privind corespunderea conţinutului informaţiei prezentate de firme cu principiile de selectare, pe care ni l-a prezentat AGRM – n.r.). Ancheta citată arată că proiectele pe care compania a încercat să le dezvolte în aceste state au ridicat în realitate mai multe semne de întrebare.

Contractul de concesiune a lucrărilor de explorare geologică și exploatare a hidrocarburilor de pe teritoriul Republicii Moldova a fost semnat pe 2 ianuarie 2017 de Guvern cu compania americană Frontera Resources. Anterior, în presă au apărut mai multe poze în care directorul Frontera Resources este surprins alături de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Pozele au fost făcute însă încă în primăvara anului 2016, înainte ca Guvernul să ia o decizie privind un parteneriat public privat pentru posibila concesionare a zăcămintelor și hidrocarburilor de pe teritoriul statului, conform anticorupție.md.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...