/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/FOTO/ Vânzătorii au protestat la Guvern. Cer să li se permită să activeze în bază de patentă

31 ianuarie 2018, ora 17:28

Au vrut să fie auziți, așa că au venit dis-de-dimineață mai aproape de Guvern și și-au scandat durerea. Comercianții spun că nu au bani să-și angajeze contabil și nici să-și procure aparate de casă.

„Noi avem pământ la țară și eu trebuie să produc. Trebuie să avem contabil, dar acela tot trebuie plătit”.

„O problemă tare mare în piață, în sfera legumelor, nu-i prețul stabil, nu-i de loc. Astăzi este un preț, mâine iată-l în jos. Iarna plouă, una alta îngheață, dacă n-ai bătut un cec el îți spune un 10 – 15 mii de lei, acolo amenzi”.

„Comunalele sunt scumpe, școlile, liceele sunt scumpe, universitățile sunt scumpe pentru copii, cum să întreținem noi copiii?”

Comercianții vin și cu soluții. Ei cer guvernanților fie să le păstreze dreptul de a activa în baza patentelor, fie să introducă o taxă lunară.

„Noi nu suntem împotrivă să achităm impozite lunar, dar dorim prin alte metode. Sau să ni se pună o taxă oarecare, sau patentă, ca să putem achita și să putem activa normal”.

„Noi nu suntem împotrivă să achităm un impozit de stat, dar să fie mai simplificat pentru noi, să putem lucra pe bază de patent, sau ceva mai simplu. Sunt oameni la piață care lucrează, care nici nu știu a scrie nu încă să lucreze cu aparatul de casă”.

După aproape o oră, unul dintre polițiștii care asigurau paza Guvernului le-a comunicat protestatarilor că cineva dintre oficiali va ieși să discute cu ei.

„După câte am înțeles, dacă o să fie liber, secretarul de stat, domnul Bucătaru o să vină la dumneavoastră și o să discutați revindecările pe care le înaintați”.

Ulterior, se pare că guvernanții s-au răzgândit.

Așa că vânzătorii au scris toate revindecările și au semnat o petiție pe care au înaintat-o Guvernului. Ei au spus că vor decide cum vor acționa mai departe după ce vor obține un răspuns din parte autorităților. Potrivit legii, vânzătorii vor putea activa în bază de patentă doar până la sfârșitul acestui an. Ulterior, ei vor fi obligați să-și creeze întreprinderi individuale și să-și procure aparate de casă.

Reporter: Sergiu Niculiță
Imagini: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram