Mitul celor 10 mii de pași zilnic își are originea într-o campanie de marketing din Japonia anilor 60

148apps.com
Foto: 148apps.com

Mitul celor 10 mii de pași parcurși zilnic, care-ți garantează oarecum sănătatea pe termen lung, a apărut, potrivit BBC, ca urmare a unei campanii de marketing din anii 60. Numărul este însă ales destul de arbitrar și nu are niciun suport științific.

În ajunul Jocurilor Olimpice din anul 1964, găzduite de capitala Japoniei, Tokyo, o companie japoneză a inventat un dispozitiv numit Manpo-Kei. În japoneză „man” înseamnă 10.000, „po” – pași și „kei” – metru. Dispozitivul a fost un model de pedometru, bazat pe studiile savantului Yoshiro Hatano, care era îngrijorat de faptul că japonezii ar putea importa stilul de viață american.

În rezultat, acesta își propunea să crească numărul de pași făcuți zilnic de conaționalii acestuia de la 4.000 la 10.000 de pași, arzând astfel 500 de calorii pentru a rămâne… slabi.

Totuși, unii savanți, precum doctorul Gred Hager de la institutul John Hopkins din Baltimore, spun că aceste „obiective” sunt departe de știință, și chiar pot avea consecințe negative.

„Imaginați-vă că fiecare crede că trebuie să meargă zilnic 10 mii de pași, dar nu toți sunt de fapt capabili să facă asta. În rezultat poți avea mai multe daune decât beneficii”, menționează acesta.

În 2016 Journal of the American Medical Association a făcut un studiu, care a inclus 500 de persoane cu kilograme în plus. La jumătate din participanți li s-au dat device-uri care să monitorizeze dieta și exercițiile, inclusiv mersul. În rezultat, cei care au folosit aceste dispozitive au slăbit mai puțin decât ceilalți.

Savanții concluzionau că utilizatorii nu neapărat ar trebui să renunțe la așa tehnologii, dar mai mult să nu „își pună prea multe speranțe în ele”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente