Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Fostul prim-ministru al R. Moldova,…

Fostul prim-ministru al R. Moldova, petrecut pe ultimul drum

Ion Ciubuc, succesorul lui Sangheli, deţine afaceri în domeniul agricol

Astăzi, 31 ianuarie, Ion Ciubuc, fostul prim-ministru al R. Moldova, va fi petrecut pe ultimul drum.

Începând cu ora 08:30, la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron” va avea loc Prohodul. Ulterior, de la ora 10:00 până la 12:00, la Palatul Republicii, se va desfășura ceremonia funerară. După ceremonie, corpul neînsuflețit al fostului prim-ministru va fi dus la Cimitirul Central „Armenesc”.

Cel de-al treilea premier al R. Moldova Ion Ciubuc s-a stins din viață pe data de 29 ianuarie, la vârsta de 74 de ani. El a condus Cabinetul de miniștri puțin peste doi ani, între ianuarie 1997 și februarie 1999. După ce a demisionat, s-a retras din politică și a făcut afaceri în agricultură. 

Ion Ciubuc s-a născut la 29 mai 1943, în satul Hădărăuți (astăzi în raionul Ocnița). Cu studii în economie agrară, Ion Ciubuc și-a început cariera în funcție de economist la Colhozul „1 Mai” din satul de baștină. Peste zece ani devenea președinte al Consiliului colhozurilor din raionul Briceni.

După ce face un stagiu de pregătire politică organizat de Academia de Științe Sociale de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, devine instructor al PCM în orașul Chișinău. Ulterior, este transferat la Moscova ca auditor la Academia de Științe de pe lângă CC al PCUS . Revine în RSSM, fiind numit ca prim-secretar al Comitetului Raional Vulcănești al Partidului Comunist din RSS Moldovenească (1978–1984).

Între 1986-1989 a lucrat în calitate de șef al Departamentului de Cercetări agricole din cadrul Institutului de Cercetări Științifice în domeniul Agriculturii din RSS Moldovenească. Până în anul 1990, a deținut funcția de vicepreședinte al Complexului agro-industrial al RSS Moldovenească.

Între 1990-1991 a fost prim-viceministru al economiei naționale al RSS Moldova. Din martie 1991 și până în septembrie 1991, a îndeplinit funcția de prim-viceprim-ministru și reprezentant permanent al Guvernului R. Moldova pe lângă cabinetul de miniștri al URSS.

În perioada septembrie 1992 – aprilie 1994, a deținut funcția de prim-viceministru al afacerilor externe al R. Moldova. Apoi în perioada aprilie – decembrie 1994 este prim-viceministru al economiei din R. Moldova. Prin hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 27 decembrie 1994, Ion Ciubuc este numit în funcția de președinte al Curții de Conturi.

Ion Ciubuc a fost decorat la 31 decembrie 1996 cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Citiți aici și Şefii (in)dependenţei: Ce fac foştii premieri