Soluţia Greciei în „războiul” cu Macedonia: Ce nume ar trebui să adopte ţara

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernul grec a comunicat că Republica Macedonia ar trebui să adopte un nume „intraductibil” care ar permite soluţionarea disputei între cele două ţări, deoarece Atena consideră că numele Macedonia implică o revendicare teritorială ce vizează regiunea omonimă din nordul Greciei.

„Primul lucru de discutat este un nume în graiul sau graiurile ţării vecine care nu poate fi tradus în altă limbă”, a declarat Nikos Kotzias, ministrul grec de Externe, pentru postul de televiziune ERT, informează site-ul postului France 24.

Kotzias, care marţi urmează să se întâlnească cu mediatorul ONU, Matthew Nimetz, a mai afirmat că orice acord pe această temă va trebui ratificat de Parlamentul de la Atena şi va fi necesară modificarea Constituţiei Republicii Macedoniei.

Săptămâna trecută, Nimetz a propus patru nume alternative în limba macedoneană, inclusiv „Republika Nova Makedonija” (Republica Noua Macedonia).

Republica Macedonia şi-a declarat independenţa în anul 1991 şi a reuşit să evite violenţele ce au urmat dizolvării Iugoslavei.

Din cauza disputei cu privire la denumirea Macedoniei, Grecia a blocat încercările fostei republici iugoslave de a adera la NATO şi candidatura acesteia la UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...