Al 40-lea transplant de ficat realizat în R.Moldova. Un bărbat, salvat de fratele său

Al 40-lea transplant de ficat a avut loc în Republica Moldova, efectuat în Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. La operație au asistat și chirurgii din România. Intervenția chirurgicală a decurs cu succes, iar pacientul deja se simte bine.

Potrivit șefului Secției chirurgie hepatobiliopancreatică, prof. Adrian Hotineanu, transplantul hepatic a fost de la donator viu, acesta fiind un bărbat de 38 de ani. Beneficiarul a devenit fratele său de 35 de ani, diagnosticat cu ciroză hepatică virală B și D, fază terminală.

Pacientul a avut o variantă anatomică rar întâlnită: trifurcația venei portă, care a necesitat reconstrucția vasculară complexă. A fost primul caz în țara noastră asistat de echipa din România formată din conferențiarul Vladislav Brașoveanu și conf. Dragoș Zamfirescu – șeful Asociației chirurgiei plastice și reconstructive din România” a declarat prof. Adrian Hotineanu.

La moment bolnavul se află în Secția terapia intensivă transplant, neuro-hepato-bilio-chirurgie. Pacientul este încontinuu sub supravegherea medicilor. „Starea generală a bărbatului corespunde patologiei de bază a traumatismului postoperator cât și a zilei postoperatorii. Personalul medical monitorizează funcțiile vitale și datele de laborator zilnic. Preconizăm externarea cât mai rapidă a bărbatului în secția de profil”, a declarat Corina Gutium, șefa Secției TI transplant, neuro-hepato-bilio-chirurgie.

Bărbatul spune că se simte bine și că îi este recunoscător fratelui său pentru că i-a salvat viața.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.