Ministrul Protecției Sociale a anunțat despre noile îndemnizații pentru copii

2600 de copii rămași fără îngrijire părintească vor primi, din acest an, bani de buzunar din partea statului. Anunțul a fost făcut de către ministrul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, Svetlana Cebotari, care le-a vorbit jurnaliștilor despre prioritățile instituției pentru 2018.

Astfel, copiii care au împlinit 10 ani vor primi câte 10 lei pe zi, de ziua lor de naștere – 100 de lei, iar de sărbători, cum sunt Crăciunul sau Revelionul, de exemplu – câte 70 de lei. Statul a prevăzut în buget 10 milioane de lei ca să le ofere bani de buzunar copiilor rămași fără îngrijire părintească.

Vor fi majorate și alocațiile pentru persoanele cu nevoi speciale. Astfel, 27 de mii de adulți cu dizabilități din copilărie și 12 mii de copii invalizi vor beneficia de indemnizații mai mari cu 20 la sută. Până acum, aceștia primeau, în funcție de severitatea dizabilității, între 600 și 1200 de lei pe lună. Indemnizațiile majorate vor fi plătite imediat ce autoritățile vor aproba un proiect în acest sens. Încă 21 de mii de invalizi vor beneficia de pensii mai mari în cadrul următoarei etape de valorizare. Pentru ei, sporul va fi de 280 de lei lunar. Iar până la sfârșitul anului, peste 130 de mii de vârstnici vor primi pensii mai mari cu până la 300 de lei mai mari, fiind planificate două etape de valorizare.

O altă inovație a acestui an va fi polița de asigurare medicală în format digital. În acest sens, urmează să fie creată o bază de date și nu va fi nevoie ca pacientul să prezinte polița de fiecare dată când merge la medic.

Printre alte noutăți pentru sistemul de sănătate se numără și cumpărarea a 300 de ambulanțe noi, în acest an. Svetlana Cebotari a precizat că în acest scop au fost planificate 273 de milioane de lei în bugetul de stat.

Demnitarul a declarat că în acest scop au fost prevăzute 273 de milioane de lei și că ambulanțele vor ajunge la toate subdiviziunile centrelor medicale de urgență din țară.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.