Premierul rus: Lista cu sancționați publicată de SUA are valoarea ‘zero’

Lista personalităţilor ruse susceptibile a fi sancţionate publicată marţi de SUA are valoarea ‘zero’, dar punerea în practică a legii respective este o măsură discriminatorie faţă de Rusia, a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, al cărui nume se regăseşte pe lista respectivă, transmite Reuters.

Departamentul de Finanţe al SUA a publicat marţi o listă cu oficiali şi oameni de afaceri ruşi – în total, 210 persoane: 114 oficiali şi 96 oameni de afaceri – consideraţi ca făcând parte din cercul de persoane apropiate preşedintelui Vladimir Putin şi care ar putea fi supuşi sancţiunilor ca parte a represaliilor împotriva Moscovei pentru presupusul său amestec în ultimele alegeri prezidenţiale americane.

Lista a fost elaborată în cadrul pachetului de sancţiuni transpuse în lege în luna august a anului trecut.

”Implementarea legii este de natură discriminatorie faţă de ţara noastră. Aceasta va otrăvi, în mod evident, contactele noastre, relaţiile noastre în următorii ani şi este rea în sine”, a afirmat Dmitri Medvedev într-o întâlnire televizată cu omologul său belgian Charles Michel.

Pe această listă de şapte pagini, care nu declanşează impunerea de sancţiuni imediate, figurează toţi cei 22 de miniştri ai guvernului rus, între care premierul Dmitri Medvedev, ministrul de externe Serghei Lavrov, înalţi responsabili ai serviciilor secrete şi 40 de membri ai administraţiei prezidenţiale ruse. Pe ea se regăsesc şi numele şefilor unor mari companii publice, precum gigantul Rosneft, Igor Secin, şi directorul Sberbank, Gherman Gref.

Departamentul de Stat al SUA a apreciat luni că legea a avut ca efect obligarea guvernelor străine să renunţe la contractele de armament cu companiile ruse şi că, prin urmare, este inutil în această etapă să se impună noi sancţiuni în domeniul vânzărilor de arme.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.