Dodon: Dacă după alegeri PSRM nu va avea majoritate parlamentară, aceasta va fi formată din „deputaţi independenţi” sau vor avea loc alegeri anticipate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă după alegerile parlamentare de la finele anului curent Partidul Socialiştilor nu va avea o majoritate parlamentară, atunci aceasta va fi compusă din socialişti şi unii deputaţi independenţi, aleşi pe circumscripţiile uninominale. În cazul în care PSRM nu va reuşi formarea unei majorităţi, atunci este marea probabilitate a organizării unor alegeri parlamentare anticipate. Declaraţia aparţine preşedintelui Igor Dodon, după ce, în vara anului 2017, socialiştii, democraţii şi popular-europenii au votat, iar şeful statului a promulgat după câteva ore sistemul de vot mixt în Parlament.

„Dacă socialiştii nu vor obţine majoritatea parlamentară, atunci vom găsi deputaţi indepdendenţi din care vom face majoritate parlamentară şi vom rezolva această problemă”, a spus Igor Dodon în cadrul interviului oferit pentru RTVI la Moscova. Este de menţionat că, formularea în limba rusă la care a apelat şeful statului se traduce anume ca „deputaţi indepdendenţi din care vom face majoritate parlamentară” şi nu „împreună cu care”, ceea ce lasă de înţeles că acei deputaţi independenţi aleşi pe circumscripţii uninominale ar putea deveni „depuaţi socialişti”.

Declaraţia a fost făcută de Igor Dodon în contextul în care jurnalista Mariana Minscher l-a întrebat despre „lupta cu Plahotniuc”, care, a menţionat ea, „nu se prea observă”. „Eu cred că viitoarele alegeri parlamentare vor pune punctele pe „i”. Daţi-ne majoritate parlamentară şi vom face totul. Fără majoritate parlamentară… Ori e revoluţie, ori majoritate parlamentară”, a spus Dodon.

„Deci, dacă socialiştii nu vor avea majoritatea parlamentară, atunci va fi revoluţie?”, a precizat jurnalista RTVI.

„Nu, dacă socialiştii nu vor obţine majoritatea parlamentară, atunci vom găsi deputaţi indepdendenţi din care vom face majoritate parlamentară şi vom rezolva această problemă”, a răspuns şeful statului.

Jurnalist: „Sunteţi convins de asta?! Adică, nu există a treia cale?”
Dodon: „Nu ar trebui să fie”
Jurnalist: „Dar dacă nu va fi aşa, atunci…”
Dodon: „Nu trebuie „dacă”… (…) Totul va fi bine. Sunt convins! Nu va fi uşor. Deloc uşor. Pentru că acum lupta va fi „to be or not to be” şi va trebui de-i ridicat pe toţi în această luptă. Şi sunt convins că totul va fi bine”.

Totuşi, ulterior acesta a admis că, dacă socialiştii nu vor avea majoritatea parlamentară, „atunci există marea probabilitate că vor fi alegeri parlamentare anticipate”. „După alegerile parlamentare de la finele acestui an, dacă nu va exista posibilitatea de a găsi un numitor comun, cred că există riscul şi marea probabilitate că vom avea loc alegeri parlamentare anticipate”, a mai spus Dodon.

Puţin într-un alt context, în cadrul aceluiaşi interviu, şeful statului a declarat că în ultimii ani situaţia în Moldova s-a înrăutăţit, criticând faptul că Partidul Democrat a intrat în Parlament cu 19 mandate, iar acum „controlează 60”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...