Dodon s-a răzgândit din nou! Nu mai vrea denunţarea Acordului de Asociere, ci un referendum în acest sens

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce în timpul campaniei prezidenţiale pleda pentru denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, iar deja după învestirea în funcţie – că preşedintele ţării nu are atribuţii de anulare a acestui acord, această atribuţie aparţinându-i Parlamentului, care a şi semnat acordul în 2014, preşedintele Igor Dodon s-a răzgândint din nou. De această dată, şeful statului susţine că „orice denunţare de acorduri trebuie să fie rezultatul unui referendum”.

Despre aceasta Igor Dodon a vorbit la Moscova, în cadrul interviului oferit pentru postul de televiziune internaţional RTVI, în contextul în care jurnaliştii acestuia au fost întorşi de pe Aeroportul Chişinău de către Poliţia de Frontieră care le-a interzis intrarea în Republica Moldova. Astfel, întrebat care vor fi acţiunile PSRM după alegerile parlamentare, în condiţiile în care PSRM ar obţine mai multe mandate în viitorul Legislativ, şeful statului a spus că „noi” – socialiştii, „ne gândim la forma prezidenţială de guvernământ”.

Întrebat însă dacă şi denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană ar fi una dintre priorităţile PSRM în viitorul Parlament, fostul lider socialist a menţionat că „orice denunţare de acorduri trebuie să fie rezultatul unui referendum”. „Nu se poate, ceea ce au făcut autorităţile Moldovei să ia decizii la nivelul Parlamentului pentru a intra sau a ieşi de undeva”, a mai spus Dodon.

„Eu sunt adeptul integrării eurasitatice. Ştiţi că anul trecut, în aprilie, am semnat memorandumul de colaborare între Republica Moldova şi Comisia Economică Eurasiatică. Am depus solicitarea pentru a primi statutul de observator şi sperăm mult ca în acest an, când preşedinţia UEE (n.r. Uniunea Economică Eurasiatică) este a Federaţiei Ruse, vom primi acest statut”, a mai spus Igor Dodon.

Amintim că anterior, în cadrul unei emisiuni televizate, şeful statului a spus că este adeptul oricărui referendum şi pe orice temă, nu însă şi în cazul privind renunţarea la sistemul electoral mixt, dar şi a celui privind încrederea oferită primarului de Bălţi, Renato Usatîi. Asta deoarece, spunea el atunci, în cazul organizării unui referendum „nu-mixt” alegerile parlamentare ar trebui transferate pentru anul 2019, iar la Bălţi are loc „un show politic” şi „o reglare de conturi”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...