Stop Fals: Postul NTV a difuzat un subiect despre Moldova realizat de Irada Zeinalova. Ce nu este în regulă cu acest reportaj?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Irada Zeinalova, prezentatoarea TV din Rusia, a efectuat o vizită în Moldova și a realizat un subiect televizat care a fost difuzat de postul NTV în cadrul emisiunii „Итоги недели” („Sinteza săptămânii”). În reportaj se relatează despre autoritățile din Moldova care se disting printr-un spirit antirusesc, dar și despre situația economică precară din țară. Autoarea menționează că majoritatea populației moldovenești este plecată la muncă peste hotare. Totuși reportajul conține și câteva carențe cu caracter factologic. Portalul Newsmaker.md abordează subiectul în cauză și explică ce anume nu e bine.

Subiectul despre situația din Moldova a fost difuzat de postul rusesc NTV în cadrul emisiunii „Итоги недели” („Sinteza săptămânii”) duminică, 21 ianuarie. Acesta a fost realizat de prezentatoarea TV Irada Zeinalova care a vizitat Moldova săptămâna trecută. La fel, aceasta a realizat un interviu cu președintele moldovean Igor Dodon.

Subiectul televizat cu durata de șase minute relatează despre situația economică extrem de dificilă din Moldova, migrația de muncă, fenomen care a luat amploare, dar și despre spiritele antirusești prin care se disting autoritățile moldovenești. „Sate pustii. Cazna goală. Corupție. Lupta oligarhilor pentru putere. Doar că de data aceasta nu este vorba despre Ucraina, ci despre Moldova, țara situată în vecinătatea ei”, afirmă Zeinalova la începutul subiectului realizat.

Ea mai spune că reprezentanții autorităților moldovenești ar fi propus de curând să înainteze Rusiei nota de plată „pentru ocuparea Transnistriei”. Potrivit afirmațiilor făcute de Zeinalova, ar fi vorba despre pacificatorii ruși implicați în misiunea de menținere a păcii din Transnistria.

La modul oficial, Chișinăul este nemulțumit de prezența Grupului Operativ al Trupelor Rusești (GOTR) în Transnistria și a solicitat în mai multe rânduri retragerea acestuia de pe teritoriul autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene evocând în acest sens documentul agreat la Istanbul în anul 1999.

La începutul subiectului, Zeinalova apare în cadru pe fundalul Parlamentului RM în timp ce scările acestuia sunt măturate de zăpadă. Jurnalista povestește că de curând, Parlamentul Moldovei a aprobat legea care interzice „posturile rusești de știri” (în realitate au fost interzise doar programele informative rusești, nu posturile TV). În plus, potrivit afirmațiilor făcute de Zeinalova în subiectul realizat, în Parlamentul RM a fost înregistrat un proiect de lege despre ieșirea țării din cadrul CSI. „Se creează impresia că cineva încearcă să măture din Moldova tot ce-i rusesc”, spune Zeinalova.

La fel, aceasta mai relatează că 80 la sută dintre exporturile de produse agricole din Moldova revin Rusiei. În realitate, lucrurile nu stau tocmai așa. Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, în anul 2016 (or datele pentru 2017 lipsesc deocamdată), Moldova a exportat produse alimentare și animale vii în valoare totală de $498,5 mln, dintre care $292,9 mln au revenit UE, iar $98,9 mln tuturor țărilor CSI.

În subiectul său Zeinalova îi citează în exclusivitate pe politicienii și experții moldoveni de stânga. Comentariile au fost oferite de către deputatul socialist Bogdan Țârdea, fostul vicepremier Victor Stepaniuc și fostul președinte al Partidului Popular Creștin Democrat Iurie Roșca.

Totodată, Zeinalova mai spune că anularea regimului de vize cu UE a servit pentru autorități în calitate de argument principal în defavoarea menținerii relațiilor de prietenie cu Rusia, relații, care, ar putea provoca anularea acestui regim de către UE. Cu referire la migrație Zeinalova afirmă că deși populația Moldovei constituie 3 milioane de persoane, totuși în țară, permanent, ar locui doar un milion de persoane. Totuși, această declarație nu corespunde realității nici dacă evocăm cele mai pesimiste aprecieri ale experților.

Potrivit estimărilor făcute de Centrul de Cercetări Demografice al Academiei de Științe a Moldovei, populația permanentă a țării numără cca 2,9 mln. de persoane. „Am făcut această constatare comparând diferite date, excluzând migranții care au lipsit din țară mai bine de un an”, a explicat Olga Gagauz, șefa Centrului. Potrivit datelor oficiale, peste hotare muncesc cca 300 de migranți moldoveni. Datele neoficiale indică o cifră cam de două ori mai mare.

În subiectul său despre Moldova, prezentatoarea de TV din Rusia relatează și despre greva foamei declarată recent de consilieri municipali din Bălți pe care o compară, din motive neclare, cu situația din Ucraina. „Oligarhii din teritoriu [din Bălți] luptă pentru putere cu oligarhii din capitală. Rezultatul este unul previzibil”, spune Zeinalova și precizează că cei doi oligarhi sunt Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat, și edilul de Bălți Renato Usatîi.

Amintim că vizita Iraidei Zeinalova a fost marcată de un scandal. Inițial Poliția de Frontieră i-a interzis accesul pe teritoriul țării din motiv că jurnalista din Rusia nu și-a putut motiva scopul vizitei. A doua zi, jurnalistei i-a fost permis să vină în Moldova. Potrivit afirmațiilor făcute de prezentatoarea TV, problema ar fi fost remediată prin intervenția Președintelui Igor Dodon, pe care urma să-l intervieveze.

Autor: Nicolai Paholnițchi


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...