JO 2018: Reacția Kremlinului după ce Putin a fost acuzat de implicare în dopajul sportivilor ruși

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Kremlinul a calificat marţi drept „defăimare” declaraţiile fostului înalt responsabil al antidopingului rus, Grigori Rodcenkov, care l-a acuzat pe Vladimir Putin că a jucat un rol crucial în organizarea dopajului sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice, informează AFP.

„Este o nouă defăimare, care nu se bazează pe nicio dovadă”, a asigurat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în timp ce ţara sa se confruntă cu scandalul legat de dopajul organizat, care i-a atras excluderea de la JO de iarnă 2018, programate luna viitoare la PyeongChang.

Într-un interviu difuzat luni seara de postul german de televiziune ARD, Grigori Rodcenov, fost director al laboratorului antidoping de la Moscova, refugiat între timp în Statele Unite, a afirmat că „doar preşedintele poate da o asemenea misiune serviciilor de securitate, FSB”, evocând sistemul de dopaj organizat pus în aplicare în Rusia şi acoperit, în opinia sa, de către serviciile speciale.

În 2016, raportul McLaren, comandat de Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) a dezvăluit organizarea acestui sistem instituţionalizat de dopaj în Rusia, în special cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă desfăşurate în 2014 la Soci.

Moscova a respins mereu dimensiunea instituţională a acestui sistem de dopaj. În decembrie, serviciile ruse de anchetă chiar l-au acuzat pe Rodcenkov, ale cărui dezvăluiri s-au aflat la originea scandalului, că i-a dopat personal pe sportivii ruşi şi că a „manipulat” testele.

„Domnul Rodcenkov este căutat (de Rusia – n.red.), el este vizat aici de o anchetă”, a reamintit Dmitri Peskov. „Este o personalitate foarte odioasă, care are probleme cu legea (…) şi nu poate, evident, fi perceput ca o sursă de informaţii care merită încredere”, a subliniat oficialul rus.

Până în prezent, nicio anchetă a Agenţiei Mondiale Antidoping nu a atribuit responsabilitatea preşedintelui Rusiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...