(VIDEO) Vicepreşedintele Partidului Şor „liniștește” pensionarii: „A fost acel miliard şi nu mai este. Viaţa voastră s-a schimbat cumva?! Pensiile sunt mai mici?!”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Şor, lider al căruia este principalul figurant al „furtului miliardului”, Ilan Şor, a realizat şi prezintă în cadrul unor evenimente închise un pretins film documentar conform căruia „de „jaful secolului” sunt vinovaţi mulţi, dar numai nu primarul de Orhei, Ilan Şor”. Filmul a fost prezentat sâmbătă, 27 ianuarie, la Taraclia, anterior fiind prezentat în Chişinău, dar şi în alte regiuni ale ţării. Până la, dar şi după prezentarea peliculei, oamenii au putut pune întrebări, iar cei din partea formaţiunii, prezenţi la eveniment, au oferit şi unele răspunsuri. Astfel, la una dintre întrebările din sală despre furtul miliardului, vicepreşedintele Partidului Şor, Marina Tauber a oferit un răspuns halucinant. Potrivit ei, „miliardul furat” nu e tocmai „miliard”, iar odată cu furtul lui „nu s-a schimbat nimic”.

Consilierul local din partea „Partidului Nostru” Anghelina Gaidarji, tot ea redactor-şef interimar al ziarului „Svet” (n.r. „Lumina”) din Taraclia, a reuşit să participe la prezentarea filmului, unde accesul era permis doar în baza unor invitaţii speciale, de care au beneficiat participanţii clubului pensionarilor „vârsta de aur” şi deţinătorii cardurilor sociale ale magazinului „Şor”. Aceasta a relatat pentru NewsMaker.md despre atmosfera în care a fost prezentată pelicula de circa 40 de minute, precum şi discuţiile de până şi după prezentare.

Astfel, la un moment dat, în timp ce Marina Tauber spune ceva despre cum „o parte din banii furaţi” se întorc „din contul proprietăţii băncilor”, precum şi „din contul proprietăţii lui Filat care a fost condamnat”, cineva din sală a adresat o întrebare care nu se aude în materialul video publicat. Este de remarcat însă că vicepreşedintele Partidului Şor califică întrebarea drept una „retorică”, iar apoi spune: „A fost acel miliard, care nu e miliard şi nu mai este. Scuzaţi, viaţa voastră s-a schimbat cumva?! Pensiile sunt mai mici?!”, a întrebat Tauber.

Tot în cadrul prezentării filmului „Dosarul Banca de Economii: cine e vinovat?”, Marina Tauber le-a spus pensionarilor că „cel mai jignitor este faptul că oamenii simpli nu înţeleg ce s-a întâmplat”. „Din păcate, în legătură cu scandalul bancar se face referire la numele liderului nostru Ilan Mironovici Şor. Noi vrem să vă oferim acea informaţie care, cu siguranţă, vă va putea demonstra că el este nevinovat”, a spus Tauber.

Astfel, potrivit filmului, cifra de „un miliard” a fost luată „din pod”, în realitate fiind vorba de 600 de mii de dolari SUA, iar Ilan Şor ar fi, de fapt, victimă a furtului în care roluri aparte au avut fostul premier Vlad Filat şi omul de afaceri Veaceaslav Platon.

„Ilan Şor a fost unul dintre puţinii care au deconspirat corupţia la cele mai înalte niveluri ale puterii. În ţara noastră nu au fost până acum reţineri atât de răsunătoare. Mulţi dintre voi s-au convins că nici măcar miliardul nu a existat şi, probabil că înţelegeţi că frazele tăiaose, denumirile şi etichetele au fost gândite pentru a atrage atenţia”, a mai spus Tauber, precizând că raportul Kroll „reflectă doar acea informaţie care le este convenabilă comanditarilor”, iar „comanditarii investigaţiei sunt foştii colegi de partid ai lui Filat, ei au semnat contractul”. „Situaţia poate fi explicată printr-o frază: „Hoţul strigă: Prindeţi hoţul!””.

Cât ţine de decizia de a prezenta filmul în regim închis, în baza unor invitaţii speciale, reprezentanţii primarului de Orhei au spus că şi-ar fi dorit să-l facă public doar că „posturi de televiziune publice nu sunt, iar toată cealaltă presă din Moldova este controlată de şefii lor politicieni”.

Reportajul integral (în limba rusă) îl puteţi vedea AICI.

 

Без названия. Автор: NM


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...