Platforma DA denunță un nou atac asupra autorităților publice locale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Platforma Demnitate și Adevăr acuză guvernarea că, prin inițiativa lichidării Comisiei paritare pentru descentralizare, aduce o nouă lovitură autorităților publice locale și accelerează procesul de centralizare excesivă a Republicii Moldova.

Potrivit unei declarații de presă a formațiunii politice, „în loc să eficientizeze dialogul cu autoritățile locale și să desfășoare reforme ample și profunde de descentralizare administrativă, financiară și politică în interesul oamenilor, administrația centrală oligarhică, din contra, îngustează la maximum câmpul de dialog cu reprezentanții instituțiilor publice, care, conform tuturor studiilor, se află în topul credibilității cetățenilor”.

„Gravitatea actului de lichidare a Comisiei pentru descentralizare, care are statut reglementat de lege, constă și în prezumția de renunțare la principiul parității, întrucât Consiliul național pentru reforma administrației publice este format, în baza unei Hotărâri a Guvernului, exclusiv din deputați și reprezentanți ai ministerelor și are obiective de scurtă durată”, a remarcat președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Potrivit acestuia, „prin asemenea inițiative regimul oligarhic continuă cu insistență sugrumarea autorităților locale, atât de facto, cât și de jure”.

„Operațiunile de uniformizare a culorii politice a primarilor și consilierilor locali prin intermediul șantajului și coruperii sunt însoțite acum și de acte juridice, menite să lichideze rămășițele autonomiei locale și dialogului paritar cu reprezentanții acesteia. Puterea mafiotă nu acceptă să recunoască măcar ipotetic în calitate de parteneri egali sutele de primari aleși legal în aceste funcții de către cetățeni. Plahotniuc vede în aleșii locali doar o mașinărie de asigurare a voturilor pentru prelungirea mandatului de jefuire a țării”, a mai spus Năstase.

În acest context, Platforma DA cere guvernării retragerea proiectului de lege privind lichidarea Comisiei paritare pentru descentralizare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...