Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine este noua președintă a…

Cine este noua președintă a Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii

Magistrata Nadejda Toma, cea care în februarie anul trecut a dat citirii verdictului Curții Supreme de Justiție în dosarul Filat, este noua președintă a Colegiului Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Nadejda Toma a devenit membră a Colegiului Disciplinar în octombrie 2017, cu susținerea a 330 de colegi la Adunarea Generală a Judecătorilor

La 26 ianuarie, magistrata CSJ a fost aleasă cu vot unanim președintă a Colegiului Disciplinar.

Nadejda Toma a devenit magistrată la Curtea Supremă de Justiției în 2014. Anterior, între 2001-2011, a activat în calitate de judecătoare la Ialoveni.

În iunie 2016, ZdG a scris despre casele judecătorilor de la CSJ. Atunci, precizam că magistrata Toma, deține un imobil modest, comparativ cu colegii săi din instanța supremă. Nadejda Toma locuiește într-un imobil cu două nivele amplasat în or. Codru. Soții Stanislav și Nadejda Toma au obținut casa încă în anul 2000.

În ultima sa declarație de avere și interese disponibilă pe Portalul declarațiilor, cea pentru 2016, magistrata indică un salariu de 203 mii de lei. Familia deține un automobil de model Volkswagen Golf fabricat în 2002, pe care l-a achiziționat în 2008 cu 70 de mii de lei.  În 2016, famila a contractat o datorie de 15 mii de euro pe care trebuie să o întoarcă până în 2026 fără dobândă. În același an, familia a semnat un contract de investiții pentru construcția unui apartament, angajându-se să achite până în iunie 2017 suma de 20 160 de euro.

La 22 februarie 2017, un complet de judecători format din Nadejda Toma, Constantin Alerguș și Vladimir Timofti au menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare cu executare pe numele ex-premierului Vladimir Filat în dosarul de corupere pasivă și trafic de influență.

Colegiul disciplinar este un organ independent care examinează cauzele disciplinare în privinţa judecătorilor şi aplică sancţiuni disciplinare. Colegiul este format din 5 judecători şi 4 persoane din societatea civilă. membrii Colegiului sunt aleși pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea numirii pentru două mandate consecutive.

Antet: colaj ZdG 
Foto: zdg.md, magistrat.md