Expert: Respingând referendumul privind sistemul electoral, guvernarea a încălcat recomandările Comisiei de la Veneția

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce Parlamentul se laudă că a îndeplinit toate recomandările Comisiei de la Veneția privind sistemul electoral, experții de la Promo-Lex susțin că lucrurile stau cu totul altfel, doar 12 din 32 de condiții fiind realizate.

Mai mult, potrivit lui Pavel Postică, directorul programului de monitorizare a proceselor democratice din cadrul Promo-LEX, piedicile puse în calea desfășurării unui referendum privind sistemul electoral, pe care societatea civilă a încercat să-l declanșeze, reprezintă clar o încălcare a recomandărilor Comisiei de la Veneția, care a menționat printre priorități atingerea unui consens social.

„Și acest consens social putea fi atins, așa cum a fost recomandat inclusiv de mulți participanți la acele discuții publice care au fost organizate de Parlament, printr-un referendum. Și atunci orice întrebare sau orice suspiciune vizavi de un consens referitor la modificarea sistemului electoral ar fi dispărut.

În continuare, noi vedem că Parlamentul nu doar că nu a organizat un referendum cu privire la aprobarea acestei legi pentru a atinge acest consens național, mai mult, se pare că se pun obstacole pentru organizarea acum a acestui referendum, care la fel poate fi privit nu doar ca referendum de abrogare a Legii 154, prin care a fost implementat sau pus în aplicare sistemul electoral mixt, ci și ca un mecanism de atingere a consensului național. Or, dacă un astfel de referendum ar pica, înseamnă că au avut dreptate acei politicieni care au votat în Parlament trecerea la sistemul electoral mixt”, a declarat Postică în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

El a mai spus că vizita Comisiei de la Veneția nu a fost cerută de către autoritățile naționale, ci de partenerii internaționali, și că avizul pe care instituția îl va face „ar trebui” să fie respectat de către guvernare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...