Avertisment CIA: Rusia se va implica în alegerile din SUA de anul acesta

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Amestecul Rusiei nu a încetat şi Moscova va încerca, probabil, să influenţeze alegerile legislative din noiembrie 2018 din SUA, a apreciat directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Mike Pompeo, într-un interviu acordat luni pentru BBC.

„Nu am văzut ca activităţile lor să fi scăzut în mod semnificativ”, a explicat Pompeo, referindu-se la ingerinţa rusă în alegerile prezidenţiale din 2016 în SUA, potrivit AFP.

„Mă aştept ca ei să continue să încerce să facă aceasta, dar sunt convins că America va fi capabilă să aibă alegeri libere şi echitabile (şi) că vom înfrunta (interferenţele) destul de eficient pentru ca impactul lor asupra alegerilor noastre să nu fie important”, a spus în continuare el.

CIA a concluzionat că Rusia a intervenit în campania prezidenţială din 2016 prin reţelele de socializare şi scurgeri de informaţii provenind din tabăra democrată în scopul favorizării candidaturii miliardarului republican Donald Trump în detrimentul democratei Hillary Clinton.

Preşedintele american Donald Trump a respins aceste concluzii pe care le-a calificat drept „fake news” („ştiri false”). La rândul său, Moscova neagă categoric şi în mod regulat aceste acuzaţii americane de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din 2016.

Mai multe anchete parlamentare americane încearcă să clarifice acest subiect. Un procuror cu puteri extinse a fost numit de Ministerul Justiţiei pentru a face lumină cu privire la suspiciunile referitoare la presupusa complicitate între echipa de campanie a miliardarului republican şi Rusia, acuzaţie pe care Donald Trump a negat-o întotdeauna cu vehemenţă.

În alegerile din noiembrie, democraţii vor încerca să recâştige majoritatea în Camera Reprezentanţilor, care numără 435 de locuri, şi în Senat, care va fi reînnoit cu o treime (33 de locuri), potrivit Agerpres.

Interviul directorului CIA a fost publicat în ziua în care administraţia preşedintelui Donald Trump a refuzat să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei, în care nr.2 al FBI a demisionat după ce a fost implicat în ancheta asupra presupusei complicităţi între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia şi în care o comisie parlamentară dominată de republicani a votat în favoarea publicării unui raport ce afirmă că FBI a comis nereguli în cadrul acestei anchete. Trump îl acuzase de mult timp pe Andrew McCabe, care a demisionat din funcţia de director adjunct al FBI, că ar fi părtinitor şi favorabil democraţilor.

Comisia pentru servicii de informaţii din Camera Reprezentanţilor a votat în favoarea publicării unui raport confidenţial redactat de republicani potrivit căruia FBI ar fi încălcat legislaţia privind supravegherea activităţilor de spionaj străin utilizând ca parte a anchetei sale un raport extrem de controversat şi nesusţinut cu privire la presupuse legături ale lui Donald Trump cu Rusia. În schimb, comisia a votat împotriva publicării unui raport pe aceeaşi temă conceput de democraţi.

Raportul republican cu privire la FBI a fost prezentat Casei Albe şi preşedintele Donald Trump are la dispoziţie cinci zile pentru a decide dacă trebuie sau nu să fie făcut public.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...