„Eu cred că în cadrul acestei vizite, care este importantă atât pentru guvernare, cât şi pentru opoziţie, se va încerca o clarificare de poziţii. Ca urmare a acestor discuţii, opoziţia va înţelege dacă urmează să mai insiste, căci cu siguranţă va insista, dar forţa acestei insistenţe pe modificarea sistemului electoral, pe revenirea la vechiul sistemul electoral, guvernarea va înţelege în ce măsură are şanse să-şi refacă relaţia cu europenii, după aceste discuţii, şi cel mai important aspect care ţine de această vizită, eu cred că, în urma ei, va fi clar în ce măsură merită să se insiste în continuare pe referendumul iniţiat de către societatea civilă şi sprijinit de mai multe forţe politice”, a declarat analistul politic, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Luând în considerare că, anterior, Uniunea Europeană a declarat că Moldova va primi asistenţa macro-financiară de 100 de milioane de euro doar după ce va îndeplini anumite precondiţii privind starea democraţiei, statul de drept şi noul sistemul electoral, Igor Volniţchi a precizat că în câteva zile, după ce vor reveni experţii în oficii, va urma şi opinia Comisiei de la Veneţia.

„Eu cred că ceea ce va spune Comisia de la Veneţia nu vom auzi astăzi nemijlocit, ci în zilele următoare. Probabil va fi o vizită de tatonare, va fi o vizită în cadrul căreia se vor face anumite concluzii, dar concluziile respective urmează să fie analizate mai detaliat la revenirea experţilor în oficiile lor, după care se va veni, probabil, cu o poziţie mult mai clară”, a conchis Igor Volniţchi.