Băsescu acuză guvernarea de la Chișinău că face propagandă pe seama aderării Republicii Moldova la UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, acuză guvernarea de la Chișinău și politicienii care vorbesc despre perspectivele optimiste de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană că fac propagandă, or în viziunea lui Uniunea nu dă semnale țării noastre că ar avea șanse de a aderare. În același timp, acesta îi acuză de minciună și pe cei care spun cetățenilor că locul Republicii Moldova este în Uniunea Euroasiatică.

În contextul scandalului care vizează cetățenia sa moldovenească, Băsescu acuză politicienii de la Chișinău că nu își doresc ca acesta să vorbească, întrucât le-ar fi frică, „ca un cetățean ca mine să vorbească despre perspectivele Republicii Moldova, despre șansa de securitate și prosperitate a cetățenilor moldoveni”.

„Mulți vor ca cetățenii să rămână captivi propagandei mincinoase. Unii spun că mergem în UE, iar UE nu dă nicio perspectivă de intrare în Uniune a Republicii Moldova. Alții spun că vă ducem în Uniunea Euroasiatică, ceea ce este o fantezie absolut ridică. Cum să ceri unui popor latin să meargă în Uniunea Asiatică. Foarte puțin politicieni din Republica Moldova sunt interesați de prezența mea la Chișinău sau își doresc prezența mea aici. Sunt un politician care nu vrea nimic de la Republica Moldova, doar să își ducă un crez mai departe, după terminarea mandatului de președinte”, a declarat Băsescu în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Astfel, acesta dorește că vrea să le arate cetățenilor moldoveni „calea corectă”, întrucât UE și UV sunt „canale închise” pentru Republica Moldova.

„Nu vreau nici să fiu parlamentar, președinte sau membru al Guvernului de la Chișinău. Nu am un obiectiv personal de evoluție politică în Republica Moldova. Singurul meu obiectiv e să vorbesc cinstit și să le arăt moldovenilor calea corectă. Din nefericire, nici cei care vorbesc de aderarea în UE, nici cei care vor în UV nu le spun cetățenilor adevărul, că ambele canale sunt închise”, a adăugat Băsescu.

Vorbind despre o posibilă alianță cu Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, acesta spune că nu vrea să face speculații și va aștepta rezultatul alegerilor care vor avea loc în toamna acestui an. Totuși, Băsescu declară că este gata să colaboreze oricând cu PPDA și PAS.

„Pe mine mă interesează o coaliție prounioniștă, dacă nu e, atunci e bine și una proeuropeană, dar nu sunt la vârsta și experiența ca să cad în capcane. Haideți să vedem rezultatul alegerilor, și atunci vom discuta. Vom colabora oricând este posibil cu Platforma lui Andrei Năstase și cu partidul Maiei Sandu, dar și cu segmente din societatea civilă, care ar fi binevenite alături de PUN. Dacă vor fi condiții, vom crea o platformă, pentru intelectualitatea care nu vrea să fuzioneze cu politicul, dar vrea să creeze condiții unirii”, a completat Traian Băsescu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...