/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Șor face depoziții în dosarul Lucinschi: „Am aflat din presă”, „Poate”, „Nu-mi amintesc”

29 ianuarie 2018, ora 19:41

Potrivit acuzării, Lucinschi, fiind administratorul și beneficiarul companiei Toast Delux SRL și IPA International Project Agency, a spălat bani prin intermediul companiilor offshore. Acuzația se bazează pe faptul că, din 2012 până în 2014, companiile aflate în proprietatea fostului deputat, prin intermediul unor contracte fictive, ar fi primit bani pentru anumite servicii în valoare de 440 mii de dolari veniți din conturile companiilor incluse în „grupul Shore“ (care figurează în raportul Kroll privind investigarea furtului miliardului). Procurorii spun că mijloacele financiare ar fi provenit de la BEM, Banca Socială și Unibank.

Însăși Lucinschi respinge acuzațiile. El a declarat în repetate rânduri că a prezentat oamenilor legii toate documentele care confirmă nevinovăția sa, iar transferurile de bani de la companiile Șor au venit ca parte a decontării datoriilor lui Șor către Lucinschi. El mai notează, de asemenea, că nu ar fi putut ști despre originea acestor fonduri și a spune că acuzația de spălare a banilor este nefondată. În confirmarea informațiilor că Șor ae datorii, Lucinschi a prezentat la procuratură contracte cu companiile Shor, care confirmă existența datoriilor.

Ilan Sor, în cadrul interogatoriului în instanță, nu a confirmat, dar nici nu a respins existența acestor contracte. Interogatoriul a durat mai mult de o oră și jumătate, iar răspunzând la întrebări, Șor a spus de 14 ori „nu-mi amintesc” și de 10 ori „poate”.

Judecătoarea Elena Cojocari i-a acordat patru întrebări lui Șor despre relațiile sale cu Lucinschi și de unde se cunosc. Șor a răspuns că cunoaște acuzatul și a fost cu el în relații de prietenie, dar acum nu comunică.

De asemenea, primarul orașului Orhei a confirmat depozițiile sale în dosarul lui Chiril Lucinschi pe care le-a dat la Procuratura Anticorupție.

Apoi, procurorul l-a întrebat pe Șor dacă cunoaște compania Ipa International Project Agency și Toast Deluxe SRL și care cine este beneficiarul acestor companii. Primarul de Orhei a răspuns că cunoaște aceste companii, iar din conversațiile cu Chiril Lucinschi știe că el este beneficiarul lor.

Mai jos o parte din descifrarea interogatoriului lui Șor:

Procurorul: Spuneți instanței dacă cunoașteți companiile: Dufremol SRL, Dasler Con SRL, Moldclassica SRL, Contrade SRL, Storad Grup SRL, Liramex SRL, Danmira SRL, Proprietăți Zonitech LTD, Sisteme Informaționale, Tomton Trade Corp., Primoteks Import LP, Hezburg LLP, Unitrade Asociația Limited, Rouseau Alliance LLP, Molint Grup SRL, Talnes SRL, Caritas Grup SRL, Dastinger LP, Investos Buenos LP, Maltby Solutions LP, Demicor SRL, Branch Marketing Limited, Torprom Universal LP.

Ilan Șor: Aceste companii mi-au aparținut în acel moment sau erau controlate de mine. Eu am fost beneficiarul.

Procurorul: Între 2012 și 2014, prin intermediul companiilor dvs. menționate mai sus, ați transferat bani către n Ipa International Project Agency?

Ilan Șor: Da, au fost câteva transferuri.

Procurorul: Vă amintiți suma exactă?

Ilan Șor: Suma exactă nu mi-o amintesc, dar în jur de câteva sute de mii de dolari.

Procurorul: Spuneți-mi, care a fost temeiul juridic al acestor plăți?

Ilan Șor: Baza legală pentru plăți a fost contractele legale.

Procurorul: Specificați ce tipuri de contracte au fost?

Ilan Șor: Din câte îmi amintesc, erau contracte pentru prestarea serviciilor de consultanță.

Procurorul: Compania Ipa International Project Agency sau Chiril Lucinschi v-au oferit servicii de consultanță?

Ilan Șor: Nu, nu a fost, nu.

Procurorul: Aceste contracte de servicii au fost fictive?

Ilan Șor: Da.

Procurorul: Care a fost scopul real al acestor transferuri?

Ilan Șor: Refuz să răspund la această întrebare, deoarece acest caz este examinat în cauza mea penală, care este acum la Curtea de Apel Chișinău.

Procurorul: În această perioadă (2012-2014), dvs. sau companiile pe care le conduceți, ați avut datorii față de Chiril Lucinschi sau Serghei Lucinschi sau companiile pe care le controlau?

Ilan Șor: Nu.

Procurorul: I-ați cerut lui Chiril Lucinschi să vă presteze careva servicii de consultanță?

Ilan Șor: Nu.

Procurorul: În 2013, ați avut un contract cu Chiril Lucinschi sau cu companiile sale privind furnizarea de echipamente?

Ilan Șor: Nu.

Procurorul: Puteți spune instanței de ce Torprom Universal a transferat bani către Toast Deluxe SRL? Pentru a rambursa împrumuturile către Toast Deluxe SRL?

Ilan Șor: Stimată instanță, aceeași situație cu această întrebare, ca și cea precedentă. Acest lucru este, de asemenea, luat în considerare în cazul meu, care a fost înaintat Curții de Apel Chișinău.

Procurorul: Potrivit extraselor din conturile bancare din Hezburg, Primoteks și Tomton, în perioada 2012-2014, suma totală a transferurilor a fost de aproximativ 400 mii de dolari. Chiril Lucinschi știa despre originea acestor bani?

Ilan Șor: În acel moment, eram implicat în afaceri financiare și se știa că fondurile mele provin din această afacere.

Procurorul: Prin activități financiare vă referici la cele bancare?

Ilan Șor: Da.

După întrebările procurorului, lui Șor i-au fost adresate întrebări de către avocații lui Chiril Lucinschi. Șor a fost ajutat să răspundă la întrebări de către avocații săi, Iulian Balan și Denis Ulanov, cu care a venit să depună mărturie.

Primele întrebări i-au fost adresate de avocatul Gheorghe Ulianovschi (G.U.), urmat de Corina Stratan (C.S.) și Chiril Lucinschi însuși (C.L.). Iată fragmentul de descifrare a interogării lui Shor de apărare și de acuzat.

G.U. Ați spus că contractele, pe baza cărora au fost transferate câteva sute de mii de dolari, sunt fictive. De ce sunt fictive?

Ilan Șor: Am răspuns deja la această întrebare.

G.U.: Care este răspunsul? Ai spus că erau fictive, dar de ce? Forma a fost diferită sau a fost în general fictivă?

Ilan Șor: În general.

G.U.: Dar le-ați semnat?

Ilan Șor: Sau eu, sau oamenii mei, nu-mi amintesc.

G.U.: Știți de ce este de fapt acuzat Lucinschi?

Ilan Șor: În general, da, din presă, asta este ceea ce știu.

C.S.: Domnule Sor, companiile dvs. erau debitori la companiile lui Lucinschi?

Ilan Șor: Aveam relații financiare diferite și, probabil, în anumite perioade am avut relații pe motive oficiale. Dar să spun acum sigur … Nu-mi amintesc care sunt companiile, situațiile.

C.S: Confirmați că ați împrumutat bani de la Luinschi?

Ilan Șor: Am răspuns la această întrebare mai devreme.

C.S: Răspunsul dvs. nu este exact, de aceea clarific.

Ilan Șor: Am avut multe relații financiare diferite, așa că poate erau unele, dar astăzi eu nu-mi amintesc. Ceea ce ține de azi și de acum doi ani.

C.S: Compania Dufremol a împrumutat bani?

Ilan Șor: Poate. În momentul de față nu îmi amintesc toate relațiile mele financiare cu toți partenerii. Dar chiar dacă au existat relații, erau oficiale și pot fi verificate

C.S: Potrivit acuzării, companiile dvs. au transferat 440 000 dolari la Ipa International Project Agency. Ați transferat acești bani fără careva investiții din partea lui Lucinschi sau fără contracte?

Ilan Șor: Nu am înțeles.

C.S.: Compania Dufremol a împrumutat odată bani de la Analitic Media Grup? Pot să prezint un contract (în dosar) dacă martorul nu-și amintește.

Ilan Șor: Am răspuns la această întrebare mai sus. Poate că au existat relații, dar nu-mi amintesc.

Avocatul Corina Stratan a insistat ca martorului să i se prezinte contractul atașat materialelor cauzei, ceea ce confirmă faptul că firmele lui Șor datorează bani lui Lucinschi. Martorului i-a fost prezentată o copie a contractului Analitic Media Grup (Lucinschi) cu Dufremol și un contract de garanție în care Șor și companiile lui acționează ca garant.

Ilan Șor: Așa cum am spus mai sus, poate Dufremol a avut relații cu Analitic Media Grup, precum și cu alți omologi din Republica Moldova. Dar toate contractele Dufremol, pentru care compania a acționat ca debitor, au fost rambursate într-un mod oficial printr-un cont bancar.

C.S.: 440 de mii de dolari, care au fost transferate, cumva legate de aceste relații, contracte?

Ilan Șor: Nu.

C.S.: Dumneavoastră dețineți www.shorholding.com?

Ilan Șor: Nu-mi amintesc, pentru că am o mulțime de site-uri.

C.S.: Dar presupuneți că acest site poate aparține companiilor dvs.?

Ilan Șor: Ascultați, multe site-uri pot aparține companiilor mele, am o mulțime de companii, nu știu ce a cumpărat fiecare, ce site-uri

C.S.: Acești bani, care au fost transferați la Ipa International Project Agency, cu ajutorul lor, au fost finalizate unele relații juridice între companiile dvs. și companiile lui Chiril Lucinschi?

La această întrebare a Corinei Stratan a început să răspundă avocatul lui Șor Iulian Balab. Stratan i-a amintit că îl întreabă pe martor, nu pe avocații săi.

Ilan Șor: Am răspuns deja la această întrebare și îmi confirm răspunsurile mele date mai devreme.

G.U.: În presă, declarați în mod constant că nu sunteți vinovat de nimic. Dar dacă nu sunteți de vină, de ce vă este frică? Vă e frică să depuneți mărturie?

Ilan Șor: Nu înțeleg esența întrebării.

După ce i-a fost explicat lui Șor în ce constă întrebarea, el a răspuns: „Nu mi-e frică să dau mărturii.”

C.S.: Vă amintiți când au fost transferați acești bani?

Ilan Șor: Nu-mi amintesc datele exacte.

C.S. În data de 28 noiembrie 2012, compania din grupul Shor Tomton a transferat la IPA 20 000 USD. Care este sursa acestor bani? Dacă puteți răspunde.

Ilan Șor: Da, pot răspunde. Din creditele primite prin mijloace legale într-una din cele trei bănci (nu-mi amintesc acum, în care), care au fost închise.

Cauza penală împotriva lui Chiril Lucinschi, este al treilea dosar în investigarea furtului miliardului din cele trei bănci din Moldova, în care principalul martor al acuzării este Ilan Sor. Înainte de acest Sor a declarat că a dat mărturii împotriva fostului prim-ministru Vladimir Filat și omului de afaceri Veaceslav Platon, ambele procese au fost închise.

Citiți articolul integral pe newsmaker.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram