Amplasarea unor baze militare secrete din Afganistan, Siria şi Irak, scoase la iveală de o aplicaţie de fitness utilizată de soldaţii americani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O aplicaţie de fitness utilizată şi de către soldaţii americani dislocaţi în ţări precum Afganistan, Irak şi Siria, pare să fi scos la iveală locaţiile bazelor militare secrete din aceste ţării, lăsându-i astfel expuşi pericolului de a fi atacaţi prin surprindere. Asta deoarece fiecare utilizator al brățărilor de fitness Fitbit și al aplicațiilor realizate de Strava pentru smartphone încarcă automat în serverele companiei locațiile unde au avut loc exerciții.

Aplicaţia care permite „vizualizarea în direct a reţelei globale de atleţi Strava” dezvăluie traseele parcurse de militarii americani mai ales în Afganistan, Irak şi Siria.

Potrivit The Guardian, care citează mai mulți analiști de securitate, Strava a publicat în noiembrie 2017 o hartă foarte bogată în detalii, care dezvăluie trei trilioane de puncte GPS. În acest mod pot fi observate bazele militare cu soldații care se antrenează utilizând aplicația Strava. Dacă harta poate fi văzută destul de colorată în Statele Unite şi vestul Europei, situaţia se schimbă total în Orientul Mijlociu, unde aplicaţia este folosită în general de către militarii americani.

De exemplu, în Irak, harta apare colorată în zona bazelor militare americane cunoscute, cum ar fi Taji, la nord de Bagdad, Qayyarah, la sud de Mosul, Speicher, în apropiere de Tikrit, şi Al-Asad, în provincia Al-Anbar. Însă, pe lângă prezenţa militarilor în aceste baze, aplicaţia mai arată şi deplasările efectuate de către aceştia în exteriorul lor. Este un indiciu că aplicaţia nu este închisă în momentul ieşirii din bază, notează AFP.

Bazele nu apar pe hărțile disponibile în Google Maps sau Apple Maps. La fel apare și o hartă a aeroportului Homey din Nevada, cunoscută sub celebrul nume de Aria 51. Același lucru și în cazul unei baze militare a Marii Britanii din Insulele Malvine.

Nathan Ruser, analist la Institutul pentru Analiștii Conflictului Unificat, a subliniat dificultățile strategice pe care aplicația le creează.

„Dacă soldații folosesc aplicația ca oamenii obișnuiți atunci când fac exerciții fizice, aplicațiia ar putea fi deosebit de periculoasă”, a atras atenția Nathan Ruser.

Întrebată pe marginea acestui subiect, o purtătoare de cuvânt a Departamentului american al Apărării a declarat că situaţia este în curs de evaluare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...