Expert-Grup: Nivelul de transparență în sănătate este nesatisfăcător

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nivelul de transparență a sistemului de sănătate autohton este de 36%, ceea ce clasează Republica Moldova printre țările cu un nivel de transparență nesatisfăcător, alături de India, Arabia Saudită, Africa de Sud. Printre țările cu cele mai bune rezultate înregistrate se numără Danemarca (74%), Finlanda (73%) și Suedia (71%), urmate de Marea Britanie (69%).

Analiza rezultatelor sistemului de sănătate din Republica Moldova pentru perioada anilor 1990 – 2015 indică asupra unei situații destul de triste în comparație cu țările din Europa de Vest și chiar cu fostele țări socialiste din regiune. Chiar dacă anumite progrese au fost înregistrate, acestea, de regulă, nu au fost suficiente pentru a diminua discrepanțele dintre rezultatele țărilor din Europa de Vest și Republica Moldova. Mai mult, pentru anumite poziții aceste discrepanțe chiar s-au majorat, conform Expert-Grup.

Studiul mai relevă că nivelul de transparență a sistemului de sănătate autohton este de 36%. Suntem printre țările cu un nivel de transparență nesatisfăcător, alături de India, Arabia Saudită, Africa de Sud. Printre țările cu cele mai bune rezultate înregistrate se numără Danemarca (74%), Finlanda (73%) și Suedia (71%), urmate de Marea Britanie (69%).

Țările cu o bună transparență bugetară și practici bune de deschidere a datelor au înregistrat și cele mai bune rezultate la transparentizarea activității sistemului de sănătate. Trecerea la un alt nivel de transparență poate fi realizată relativ ușor, prin publicarea unor serii de date deja produse și utilizate pe intern de către instituții.

Piața regională a forței de muncă pentru lucrătorii medicali a devenit tot mai accesibilă pentru cadrele medicale din Republica Moldova. Astfel, sistemul medical autohton se confruntă cu un deficit de resurse umane fără precedent. Acest fenomen a afectat, în special, segmentul de asistență medicală primară, ceea ce afectează principiul de asigurare a accesului la servicii medicale esențiale.

Condițiile de muncă și remunerarea sunt printre cele mai frecvente motive pentru care lucrătorii medicali părăsesc sistemul public de sănătate.

Conform Expert-Grup, rezolvarea acestei situații este practic imposibilă fără a îmbunătăți eficiența sistemului de sănătate la nivelul cheltuielilor non-personal și majorarea ponderii cheltuielilor de personal.

Vedeți în inforgraficul de mai jos cât ne costă sistemul medical autohton:


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...