Sute de mii de muncitori din industria auto germană vor intra în grevă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel mai mare sindicat din Germania amenință cu grevă și întreruperea producției pentru 24 de ore la fabricile BMW, Mercedes, Volkswagen și Opel, după eșuarea negocierilor privind creșterea salariilor muncitorilor și introducerea unui program mai flexibil de muncă.

În ultimele săptămâni, câteva sute de mii de muncitori din industria auto germană au intrat în grevă, fiind nemulțumiți de banii primiți și de programul de lucru.
Negocierile dintre IG Metall, sindicatul care reprezintă interesele a aproape 4 milioane de salariați, și constructorii germani nu au ajuns la un numitor comun, iar muncitorii amenință acum cu oprirea producției pentru 24 de ore, după protestele de o oră de până acum.

“Această dispută capătă noi proporții. O grevă de 24 de ore ar afecta producția a cel puțin 1.000 de mașini,” a spus un oficial BMW. Potrivit companiei, o întrerupere a producției pentru 3 ore la fabrica din Munchen a coincis cu 250 de mașini care nu au fost construite.

IG Metall a cerut o creștere de 8% a salariilor pentru cele 3.9 milioane de muncitori germani pe care îi reprezintă, precum și reducerea programului de lucru săptămânal de la 35 de ore la 28 de ore pentru o perioadă de doi ani în cazul angajaților cu copii sau care au în îngrijire persoane în vârstă.

Constructorii germani au oferit o creștere de 6.8% a salariilor, dar au refuzat micșorarea programului de lucru dacă acesta nu poate fi mărit “atunci când este necesar”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...