Opoziţia parlamentară după întrevederea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia: „Nu poţi construi un stat de drept prin metode ilegale”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După preşedintele Parlamentului, şi reprezentanţii fracţiunilor parlamentare de opoziţie, PL, PLDM şi PCRM, au avut o întrevedere cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, aflată într-o vizită de documentare la Chişinău. Astfel, spre deosebire de Andrian Candu, care a asigurat membrii delegaţiei că „actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea unor alegeri libere, corecte și democratice”, reprezentanţii formaţiunilor de opoziţiei au relatat membrilor Comisiei despre metodele netransparente şi ilegale ale formării circumscripţiilor electorale, derapaje la votul din diasporă, circumscripţiile din stânga Nistrului şi alte probleme prin care partidele de guvernământ vor trage foloase în cazul implementării sistemului mixt la alegerile parlamentare.

Liberal-democratul Iurie Ţap a relatat după întrevederea comună a membrilor delegaţiei Comisiei de la Veneţia şi a OSCE/ODIHR cu reprezentanţii formaţiunilor parlamentare de opoziţie, că formaţiunea şi-a expus poziţia invocând principalul argument, şi anume acel că „sistemul electoral mixt a fost introdus printr-o înţelegere a două partide” – PD şi PSRM, în timp ce formaţiunile parlamentare de opoziţie, dar mai ales cele extraparlamentare, vor fi puse „în condiţii total diferite” la alegerile ce urmează.

Iurie Ţap a atras atenţia delegaţiei şi la „dependenţa totală a autorităţilor locale de politic”, fapt ce va influenţa, potrivit lui, votul în circumscripţii. „O să aduc şi un exemplu, în decembrie 2017, atunci când Parlamentul a rectificat Bugetul, au alocat 100 de milioane pentru autorităţile locale docile guvernării. Am invocat aceste argumente pentru că nu poţi construi un stat de drept prin metode ilegale”, a declarat deputatul liberal-democrat, menţionând că „aceste modificări au fost organizate pentru a-şi crea o situaţie de confort la viitoarele alegeri parlamentare, care afectează grav democrația din Republica Moldova”.

Vedeţi şi: Candu, către delegaţia Comisiei de la Veneţia: „Actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea unor alegeri libere, corecte și democratice”

La rândul său, liberalul Ion Apostol, a făcut trimitere la principiul egalităţii votului şi anume că, în timp ce un deputat din partea unui partid va putea fi ales de 55-60 de mii de voturi, altul ar putea fi ales într-o circumscripţie cu doar câteva mii de voturi. La fel, potrivit lui „entităţile de nivelul doi, au fost ciopârţite la bunul plac al guvernării”.

În noul cod electoral se mai prevede şi faptul că candidaţii vor trebui să prezinte un certificat de integritate, fapt prin care autorităţile ar putea tergiversa înregistrarea acestora, refuzând să elibereze certificatul de integritate. Nu în ultimul rând, Ion Apostol a vorbit despre „votul din diasporă”, care potrivit lui este „o noţiune literară”, în condiţiile în care nu este prevăzută în legislaţie, precum şi organizarea alegerilor şi a campaniei electorale în stânga Nistrului, având în vedere că unii deputaţi sau persoane fizice au interdicţie din partea autorităţilor nerecunoscute de a intra pe teritoriul necontrolat de către autorităţile de la Chişinău.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...