Bătrîncea: După alegerile parlamentare, socialiştii vor reveni la modificarea sistemului electoral

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După alegerile parlamentare, deputaţii socialişti din următorul Parlament, vor reveni la modificarea sistemului electoral în Republica Moldova, astfel ca „principiul proporţionalităţii să fie respectat”. Asta după ce, actualii deputaţi socialişti împreună cu democraţii şi popular-europenii au modificat, în vara anului trecut sistemul electoral proporţional în unul mixt. Despre aceasta a anunţat socialistul Vlad Bătrîncea după întrevederea reprezentanţilor PSRM cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia, aflaţi într-o vizită de documentare la Chişinău.

Potrivit lui Bătrîncea, în cadrul discuţiei, socialiştii au atras atenţia la trei probleme importante: că nu s-au alocat suficiente mandate pentru diasporă, nu s-a alocat un număr suficient de mandate pentru Transnistria, precum şi necesitatea implementării votului electronic.

Vedeţi şi: Candu, către delegaţia Comisiei de la Veneţia: „Actualul cadru legislativ asigură toate condițiile pentru organizarea unor alegeri libere, corecte și democratice”

„Şi în recomandările Comisiei de la Veneţia, şi poziţia noastră în această Comisie naţională care a creat circumscripţiile, am spus foarte clar, unicul principiu care trebuie luat la baza creării circumscripţiilor şi oferirii mandatelor de deputat este principiul proporţionalităţii, care a fost flagrant încălcat în cazul diasporei şi Transnistriei. Noi am insistat cel puţin 10 mandate de deputat pentru diasporă şi cel puţin 5-6 pentru Transnistria. În realitate, s-au alocat pentru Transnistria două mandate şi pentru diasporă – trei. Pentru 500 de mii de cetăţeni moldoveni aflaţi în Rusia – doar un singur mandat”, a declarat deputatul socialist.

Astfel, socialiştii au sugerat Comisiei de la Veneţia să includă această problemă, „care merită şi trebuie soluţionată pe viitor”, în raportul lor. „Peste un milion de cetăţeni plecaţi, Transnistria, care este primul pas pentru reîntregirea ţării. Noi am vrut să-i oferim un număr de deputaţi adecvat, ca ei să fie reprezentaţi în Parlamentul Republicii Moldova, ca vocea lor să fie auzită, ca să fie un dialog permanent şi, bineînţeles, ca cetăţenii din această regiune să participe în viaţa constituţională a Republicii Moldova. Cu părere de rău aceste doleanţe ale noastre la etapa aceasta nu au fost realizate în tocmai şi rămâne de muncit în viitor. În următorul Parlament noi vom reveni la modificarea Codului Electoral şi probabil vom insista ca Guvernul, atunci când crează Comisia care deja crează circumscripţiile să ia în calcul principiul proporţionalităţii”, a mai spus Bătrîncea.

Citiţi şi: Opoziţia parlamentară după întrevederea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia: „Nu poţi construi un stat de drept prin metode ilegale”

La fel, acesta a menţionat că alegerile în Republica Moldova trebuie să treacă la votul electronic. Asta deoarece, în 2009-2010 Moldova a avut un angajament, iar partenerii externi au alocat şi bani în acest sens, fapt care însă nu s-a realizat, deşi Comisia Electorală Centrală a dotat toate secţiile de vot cu calculatoare. „Doar votul electronic va permite să trecem peste problema asta permanentă cu liste incomplete, cu suflete moarte şi aşa mai departe”, a conchis socailistul.

Fracţiunea Partidului Socialiştilor la întrevederea cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia a fost reprezentată de deputaţii Vlad Bătrîncea, Vasile Bolea şi Vladimir Ţurcan.

Delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR este formată din Richard Barrett (Irlanda); Eirik Holmøyvik Norvegia); Oliver Kask (Estonia), președinte al Consiliului pentru Alegeri Democratice; Pierre Garrone, şef de Diviziune, Secretariatul Comisiei de la Veneția. OSCE/ODIHR este reprezentată de Tatyana Hilscher-Bogussevich, expert; Oleksii Lychkovakh, consilier electoral. La fel, delegaţia este reprezentată şi de Oficiul Consiliului Europei la Chisinău prin Eva Gutjahr, şef adjunct al Oficiului.

Vizita are loc în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, care urmează să fie prezentat pe 16-17 martie curent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...