Principală  —  Ştiri  —  Social   —   După 37 de ani de…

După 37 de ani de la adoptarea Convenției privind protecția datelor: „Mulți oameni nu-și cunosc drepturile”

La 28 ianuarie a fost marcată Ziua Protecţiei Datelor. În această zi, în urmă cu 37 de ani (în 1981), la Strasbourg a fost adoptată Convenția nr. 108 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal. „Cu toate acestea, mulți oameni nu-și cunosc drepturile”, opinează Eduard Răducan, directorul Centrului Național pentru Protecția datelor cu Caracter Personal.

Potrivit lui, faptul că prea puțini își cunosc drepturile la viața privată duce la încălcarea drepturilor.

„Trăim într-o perioadă când sistemele informaționale devin tot mai performante și de aceea, cetățenii R. Moldova trebuie să fie mai pregătiți și să-și cunoască drepturile la viața privată. În ultima perioadă observăm că tot mai multe date cu caracter personal se prelucrează prin intermediul acestor sisteme informaționale. De aceea, noi considerăm că este nevoie de sensibilizarea oamenilor, dar în primul rând, să fie făcute mai multe reglementări clar definite în scopul de a face mult mai accesibil cetățenilor R. Moldova dreptul la protecția datelor cu caracter personal și respectarea dreptului la viața privată. Aici mă refer la camerele de supraveghere. Vedem camere de supraveghere video peste tot și considerăm că toți cei care folosesc aceste sisteme informaționale trebuie să înțeleagă unde este limita. Astăzi, R. Moldova nu are o lege privind supravegherea video, decât a traficului rutier, de aceea venim cu anumite ajustări, îmbunătățiri în diferite sectoare unde sunt utilizate aceste camere”, susține Răducan.

În luna septembrie 2017, Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA” a efectuat un studiu cu privire la percepția generală a cetățenilor R. Moldova asupra problemelor ce vizează protecția datelor cu caracter personal și a dreptului la viața privată. Potrivit lor, doar 30 la sută din respondenți au spus că-și cunosc drepturile.