Procurorul general despre al doilea dosar în care e vizat Vlad Filat: Este legat tot de frauda bancară

Procurorul general Eduar Harunjen a declarat că al doilea dosar în care e vizat Vlad Filat este legat tot de frauda bancară, însă fără să ofere detalii în acest sens. “Este legat tot de frauda bancară. Asta e tot ce pot să vă spun”, a declarat procurorul general într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

Totodată, Harunjen s-a arătat deranjat că reprezentanții societății civile, care au criticat că acest dosar a fost examinat cu uşile închise, nu și-au manifestat interesul față de hotărârea definitivă care a fost dată publicității.

“Vă amintiţi cât de mult se vehicula cu acest dosar şi ce nemulţumiri erau în spaţiul public că acest dosar este examinat cu uşile închise. Acum, la final, a fost publicată hotărârea definitivă, în care au fost redate toate circumstanţele. Aţi observat un interes sporit pentru acest document? Nu, cel puţin eu nu am observat. Nu a trecut mult timp, iar ţinând cont de faptul că pentru prima dată un premier a fost cercetat penal, cred că interesul trebuia să fie mult mai mare. Noi toţi am fost martori cum acest dosar s-a stins”, a menționat procurorul general.

De notat că anterior șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, într-un răspuns oficial oferit postului de televiziune TV8 a declarat că în cea de-a doua cauză fostul premier este cercetat pentru trafic de influență și corupere pasivă. Astfel, Viorel Morari a menționat că Vlad Filat este suspectat că ar fi pretins și primit bunuri și servicii ce nu i se cuvin, pentru îndeplinirea sau neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu.

Vlad Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în urma autodenunțului omului de afaceri Ilan Șor. Acesta a declarat ca i-a dat în ultimii ani bani şi bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari. Filat a negat în repetate rânduri acuzaţiile, declarând că este victima unei răfuieli politice.

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis. Instanţa a decis ca fostul premier va rămâne fără Ordinul Republicii, va fi obligat să plătească amendă în valoare de 3.000 de unităţi convenţionale (60.000 de lei) şi nu va putea ocupa funcţii publice timp de cinci ani. Instanţa a decis confiscarea averii politicianului inclusiv case, terenuri şi maşini.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.