(GRAFIC) Topul țărilor cu cele mai mari cheltuieli militare; SUA și China au 50% din bugetul global

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite rămân lider detașat în ceea ce privește cheltuielile anuale pentru înarmare, dar diferența față de China continuă să descrească.

Statele Unite au cheltuit în 2016 peste 611 miliarde de dolari americani, o creștere de aproximativ 3% față de anul 2015, dar departe de maximul istoric înregistrat în anul 2009, când au avut loc investiții de aproape 750 de miliarde de dolari americani.

China se situează pe locul 2 în acest clasament, înregistrând o nouă creștere semnificativă față de anul 2015. Chinezii au cheltuit peste 225 de miliarde de dolari pentru înarmare, o creștere de peste 5%. De altfel, cheltuielile militare ale Chinei au crescut de mai bine de 2 ori în ultimii 10 ani.

SUA și China sunt și responsabile de jumătate din bugetul global al înarmării. Americanii cheltuie peste 36%, în timp ce China a depășit 13%, potrivit celui mai recent raport al Institutului Internaţional de Cercetări asupra Păcii (Sipri, cu sediul la Stockholm), făcut public în decembrie 2017.

Rusia a cheltuit anul trecut peste 70 de miliarde de dolari pentru înarmare, reușind tot mai greu să țină pasul cu SUA și China.

Arabia Saudită, care din cauza crizei economice prin care trece și-a diminuat drastic bugetul în domeniul apărării anul trecut, cu peste 20%, a căzut pe locul 4 la acest capitol, putând fi depășită în viitor și de India, a cărei investiții cresc constant. 

Blocul NATO a avut anul trecut un buget total al apărării de 881 de miliarde de dolari.

În 2016, lumea a cheltuit aproape 1,7 trilioane de dolari pentru înarmare. 

Republica Moldova rămâne statul cu unul dintre cele mai mici bugete globale la acest capitol, cheltuind 28 de milioane de dolari în 2016.

România a avut cheltuieli de peste 2,8 miliarde de dolari, adică de o sută de ori mai mari decât Moldova.

Ucraina a dispus în 2016 de un buget care s-a ridicat la 3,4 miliarde de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...