Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Îndemnul ANI-ului: Ce riscă funcționarii…

Îndemnul ANI-ului: Ce riscă funcționarii care nu depun declarațiile de avere și interese

Autoritatea Națională de Integritate reamintește, într-un comunicat de presă, subiecților declarării averii și intereselor personale despre obligativitatea depunerii declarațiilor anuale în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2018. Instituția precizează că potrivit Legii privind declararea averii și intereselor personale, subiectul declarării este obligat să depună declarația în formă electronică prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate, semnând-o în formă electronică, prin utilizarea semnăturii electronice emise cu titlu gratuit, prin intermediul Centrului de Telecomunicații Speciale, în modul stabilit de Guvern.

Declarația în formă electronică se consideră recepționată de Autoritatea Națională de Integritate dacă subiectul declarării primește recipisa electronică de confirmare a acceptării acesteia. În cazul în care subiectul declarării constată că a introdus în declarație date incomplete sau eronate, acesta este obligat să rectifice declarația depusă. În acest caz, declarația inițială și declarațiile rectificate sunt păstrate separat prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate, precizează instituția.

Dacă declarația a fost rectificată în termen de 10 zile de la notificarea privind începerea verificării prealabile, subiectul declarării este eliberat de răspundere cu condiția că datele incomplete sau eronate nu au fost introduse intenționat. Totodată, în cazul încălcării regulilor de declarare a averii și intereselor personale, persoana este pasibilă de răspundere contravențională, conform art. 3302 al Codului contravențional și anume:

  • Depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către persoana obligată să o depună în condiţiile Legii nr. 133 din 17 iunie 2016 privind declararea averii și intereselor personale se sancționează cu amendă de la 30 la 60 de unități convenționale.
  • Nedepunerea declarației de avere și interese personale de către persoana obligată să o depună se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale.
  • Neprezentarea sau refuzul prezentării informației privind averea și veniturile de către membrii familiei și/sau concubinul/concubina se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale.

Îndemnul ANI a avut efect până acum doar pentru câțiva funcționari, care au depus declarațiile de avere și interese pentru anul 2017 cu două luni înainte de expirarea termenului. Totuși, majoritatea celor care au depus aceste declarații sunt simpli funcționari din raioane.

Octavian Armașu, ministrul Finanțelor este singurul șef de minister care a depus deja documentul la ANI, acesta fiind disponibil pe site-ul instituției.