Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ultimele cuvinte ale lui Neagu…

Ultimele cuvinte ale lui Neagu Djuvara, dezvăluite de nepoata care i-a stat alături

Foto: Andreea Alexandru

Nepoata lui Neagu Djuvara a vorbit în exclusivitate la TVR 1 despre ultimele clipe din viața marelui om de cultură. Istoricul s-a stins din viață joi, la vârsta de 101 ani. Sandra Popovici, nepoata acestuia, a declarat că Neagu Djuvara a murit împăcat și cu o declarație de dragoste pe buze, menționează digi24.ro.

„A murit la spital la 1.30, după-amiază, și am fost cu el. A spus: Vă iubesc! A fost super, super clar și sufletește, și intelectual până la ora 1.30. Era la fel ca la 30 de ani, cald, șarmant, a vorbit, a spus exact ce vrea pentru generațiile viitoare. Cred că era în pace cu lumea. Era încântat 100%, în fiecare zi, că a putut să revină în România, pentru că nu a crezut că va fi posibil. Era în pace”, a declarat Sandra Popovici, într-un interviu difuzat de postul public de televiziune.

Neagu Djuvara afirma, în urmă cu ceva timp, că își dorește să moară pe un vapor, dar voia să fie înmormântat în România.

„Îmi doresc să mor pe un vapor. Când nu voi mai putea să scriu, am să încerc să-mi găsesc un loc pe un vas cu pânze, din acela care face înconjurul lumii. Atunci, dacă mori pe drum, te aruncă în mare. Să terminăm odată cu poveştile astea cu înmormântări complicate, cu alaiuri şi cu discursuri”, spunea Neagu Djuvara.

Trupul neînsufleţit al istoricului şi scriitorului Neagu Djuvara a fost depus vineri şi sâmbătă la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucureşti din str. Polonă nr. 50. El a încetat din viață joi, 25 ianuarieSlujba de înmormântare (Prohodul) va avea loc la Catedrala greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din strada Polonă, nr. 50, duminică, începând cu ora 12:00, fiind prezidată la cererea lui Neagu Djuvara de episcopul greco-catolic de Bucureşti. Vor fi prezenţi, la învitaţia familiei, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române şi parohul comunităţii catolice de limbă franceză din capitală. Sicriul va fi condus, apoi, la mormântul familiei Djuvara din cimitirul Bellu, unde episcopul va rosti dezlegarea. Vor fi aduse onorurile militare cuvenite pentru un Cavaler al ordinului naţional „Steaua României”, notează digi24.ro.