Franţa cere noi sancţiuni europene împotriva Venezuelei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut vineri Uniunii Europene să instituie noi sancţiuni împotriva Venezuelei, informează AFP şi Reuters.

În cadru european, „am adoptat sancţiuni individuale împotriva conducătorilor venezueleni, care au un impact limitat. Aş dori să mergem mai departe, ţinând cont de deciziile recente şi de deriva autoritară” a guvernului de la Caracas, a declarat Macron într-o conferinţă de presă comună cu omologul său argentinian, Mauricio Macri, aflat în vizită la Paris. Şeful statului francez a făcut apel şi la alte ţări, care au legături economice mai strânse cu Venezuela, să ia măsuri similare.

Justiţia venezueleană a decis vineri că opoziţia nu poate participa la alegerile prezidenţiale sub forma unei coaliţii de trei partide, iar acestea trebuie să se înscrie individual. Alegerile au fost convocate anticipat, înainte de 30 aprilie, în loc de termenul normal din decembrie, printr-o hotărâre a Adunării Constituante criticată de opoziţie. Joi, regimul de la Caracas, condus de preşedintele Nicolas Maduro, a anunţat expulzarea ambasadorului Spaniei. Venezuela acuză Spania că a acţionat în cadrul UE pentru sancţionarea unor înalţi oficiali venezueleni.

Luni, Uniunea Europeană a adoptat măsuri împotriva lui Diosdado Cabello, al doilea în ierarhia puterii din Venezuela, a ministrului de interne Nestor Reverol şi a preşedintei Consiliului Naţional Electoral, Tibisay Lucena, şi a altor patru oficiali consideraţi răspunzători de reprimarea opoziţiei.

Statele Unite au adoptat, de asemenea, sancţiuni financiare împotriva Venezuelei, după valul de manifestaţii violente din 2017, pe fondul crizei economice din această ţară.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...