China vrea să extindă „Drumul Mătăsii” până la Polul Nord. Cum e posibil

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

China a prezentat vineri un proiect de extindere a drumului său al mătăsii către Cercul Arctic, urmând să exploateze căile maritime devenite practicabile din cauza încălzirii climei.

Regimul comunist de la Beijing a decis să încurajeze mediul de afaceri să se orienteze către căile maritime care se deschid în Arctica pe fondul retragerii gheţarilor. Întreprinderile chineze sunt încurajate, între altele, să dezvolte infrastructurile necesare pentru a fi prezente pe „Drumul Polar al Mătăsii”.

China nu este un stat din zona Arcticii, dar devine tot mai activă în această regiune. Are, din 2013, statut de stat observator la Consilul Arcticii, care regrupează statele ce îşi propun – cel puţin în acte – să promoveze o dezvoltare durabilă a regiunii.

Beijingul este interesat mai ales de proiectul de gaz natural lichefiat Yamal, prin care ar urma să obţină patru milioane de tone de GNL pe an, potrivit cotidianului China Daily.

Pe lângă GNL, autorităţile chineze sunt interesate de pescuitul şi turismul din zonă, dar şi de scurtarea transportului maritim cu 20 de zile.

Totuşi, creşterea prezenţei Chinei în regiune stârneşte îngrijorări asupra strategiei sale pe termen lung, mai ales din punct de vedere militar.

Până una-alta, viceministrul chinez de Externe Kong Xuanyou spune că nu trebuie să existe motive de îngrijorare asupra unor intenţii ascunse ale ţării sale.

„Unele persoane ar putea avea reticenţe în privinţa participării noastre la dezvoltarea Arcticii, temându-se că am putea avea alte intenţii. Din punctul meu de vedere, astfel de îngrijorări nu îşi au rostul”, a spus diplomatul chinez.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...