(FOTO) Astronomii au obținut primele imagini detaliate cu suprafața unei stele gigantice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O echipă internațională de cercetători a produs prima imagine detaliată a suprafeței unei stele gigantice, ce scoate la iveală o atmosferă aproape circulară, lipsită de praf, cu zone complexe ale materialului în continuă mișcare, cunoscut sub numele de celule de convecție sau granule.

Steaua gigantică, numită π1Gruis, este una dintre stelele din constelația Cocorului, care poate fi văzută în emisfera sudică. Este o stea evoluată care se află în ultima fază majoră a vieții sale, fiind de 350 de ori mai mare ca Soarele, scrie Science Daily.

Studierea acestor stele poate oferi savanților detalii cu privire la activitatea viitoare, caracteristicile și aspectul Soarelui.

Convecția, transferul de căldură datorat mișcărilor moleculelor din gaze și lichide, joacă un rol important în procesele astrofizice, precum transportul de energie și vânturile. Soarele are aproximativ două milioane de celule de convecție care au dimensiuni de circa 2.000 de kilometri, dar savanții sunt de părere că stelele gigantice și supergigantice au doar câteva celule de convecție extrem de mari, din cauza diferențelor de gravitație. Determinarea proprietăților de convecție a celor mai evoluate stele și mari stele, precum dimensiunea celulelor, a fost o sarcină dificilă din cauza prafului care obstrucționează suprafața stelelor.

În acest studiu, cercetătorii au descoperit că suprafața stelei gigantice π1Gruis are un tipar complex al celulelor de convecție, care măsoară de obicei 12 milioane de kilometri pe orizontală, sau 27% din diametrul stelei.

„Este prima dată când am avut o asemenea stea gigantică observată cu un asemenea detaliu”, a precizat Fabien Baron, profesor asistent la Departamentul de Fizică și Astronomie al Universității Georgia din Statele Unite. „Motivul acestei limite a detaliilor a constat în dimensiunea telescoapelor utilizate pentru observații. În această lucrare, am folosit un interferometru. Lumina de la mai multe telescoape a fost combinată pentru a depăși limitările fiecărui telescop, astfel atingând o rezoluție echivalentă cu cea a unor telescoape mult mai performante”.

π1Gruis a fost observată cu instrumentul PIONIER, care folosește patru telescoape. Baron, care este specializat în realizarea de imagini ca cea de mai sus, a folosit date interferometrice, algoritmi și un soft de reconstituire a imaginilor pentru a realiza imaginea cu suprafața stelei.

În ultimă instanță, studiul a confirmat teoria enunțată mai sus, conform căreia stelele gigantice au doar câteva celule de convecție de mari dimensiuni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...