Un mare lider al lumii, condamnat la 12 ani de închisoare. Anunț surprinzător, după sentința șocantă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Luiz Inacio Lula da Silva va candida pentru un nou mandat la preşedinţia Braziliei. Anunţul este făcut de Partidul Muncitorilor la o zi după ce acesta a fost condamnat la 12 de închisoare pentru corupţie. Oficial însă, legea electorală autorizează prezentarea candidaturilor după data de 20 iulie.

Condamnarea aparţine Curţii de Apel care practic i-a mărit prima sentinţă – de 9 ani şi jumătate. Deocamdată este în libertate şi îşi poate face campanie electorală, scrie RFI România.

Fostul preşedinte Lula da Silva a fost condamnat în două reprize iar, conform jurisprudenţei Tribunalului Suprem Federal, ar putea să fie plasat în detenţie. Dar înainte ca acest lucru să se întâmple, avocaţii săi au demarat noi proceduri pentru a întârzia lucrurile.

Astfel că Lula da Silva a profitat de moment şi a anunţat că este pregătit să candideze la prezidenţialele din octombrie. Dar la acest capitol, candidaţii trebuie să prezinte un cazier judiciar curat. Tribunalul electoral superior va trebui să tranşeze situaţia.

După condamnarea fostului sindicalist, manifestaţii s-au derulat în întreaga ţară. Unii l-au susţinut, alţii au ieşit contra lui.

Lula da Silva a apărut la una dintre ele, în São Paolo: „Această condamnare este pentru mine o oportunitate de a călători în întreaga Brazilie şi de a începe să discut cu poporul brazilian despre ceea ce avem, despre ce am putea pierde dar şi despre ce am putea avea din nou.”

El crede că această condamnare a venit tocmai pentru a-l împiedica să mai fie candidat. Totuşi mobilizările în favoarea lui au fost destul de slabe.

Lula da Silva este primul preşedinte al Braziliei provenit din clasa muncitoare. Ela condus Brazilia între 2003 şi 1 ianuarie 2011. Si-a încheiat mandatul cu o cotă a popularităţii de 83%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...