Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   În 2017, moldovenii s-au adresat…

În 2017, moldovenii s-au adresat la CtEDO de 3 ori mai des decât media europeană. Cât a cheltuit statul?

Sursa: europeanbusinessreview.eu

În perioada 1997-2017, R. Moldova a fost obligată să plătească 16,3 milioane de euro la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), dintre care în 2017 – 107 348 euro. Deși anul trecut CtEDO a înregistrat  cu 9% mai puține cereri în privința R. Moldova , comparativ cu anul 2016, raportat la numărul populației țării, numărul cererilor depuse este foarte mare, se menționează într-un raport al Centrului de Resurse Juridice din R. Moldova (CRJM).

Scăderea numărului de cereri depuse în 2017, pare a fi determinată, în principal, de descreşterea popularităţii CtEDO, după ce în anii 2011-2016 CtEDO a respins fără o motivare explicită circa 8,600 de cereri moldovenești. Aceasta a avut un efect descurajant asupra avocaţilor, indică raportul CRJM.

Vladislav Gribincea, președinte CRJM, coautor al raportului, consideră că adresările la CtEDO nu arată neapărat calitatea proastă a justiției din R. Moldova.

Vladislav Gribincea, președinte CRJM. Foto: crjm.org

„Una dintre explicații este încrederea scăzută în justiție. Chiar dacă oamenii primesc o hotărâre potențial corectă, ei nu au încredere în acea hotărâre și acest se vede și din sondaje. Încrederea în justiție este constant sub 15% și chiar dacă în anul 2011, când a început reforma justiției, încrederea în justiție era de 18%, acum este de 13%, potrivit Barometrului Opiniei Publice”, a declarat Vladislav Gribincea, președinte CRJM, coautor al raportului.

Cereri pendinte la CtEDO: R. Moldova se plasează pe locul 11 din 47 de țări membre

La capitolul „cereri pendinte” la CteDO, R.Moldova se află pe locul 11 din 47 de țări membre. La data de 31 decembrie 2017, 1 348 de cereri moldoveneşti încă aşteptau să fie examinate, dintre care aproape 90% au şanse mari de succes. Acest număr este mai mare decât numărul total de cereri în bază cărora R. Moldova a fost condamnată în ultimii 20 de ani, susțin autorii raportului.

„Dintre cele 1348 de cereri, aproape 90% (1199 de cereri) sunt apreciate de Curtea Europeană ca fiind cu șanse mari de succes, adică potențiale condamnări. Acest număr este mai mare decât toate condamnările pe care R. Moldova le-a primit de la aderarea la convenție, până acum”, susține Vladislav Gribincea.

Sursa: crjm.org

În perioada 1997-2017, R. Moldova a achitat 16, 3 milioane de euro

În baza tuturor hotărârilor şi deciziilor pronunţate, din 1997 până la 31 decembrie 2017, R. Moldova a fost obligată să plătească peste 16,3 milioane de euro,  mai mult decât întregul buget al instanţelor judecătoreşti pentru anul 2015 (15,7 milioane de euro).

Din anul 1997 până la 31 decembrie 2017, CtEDO a pronunţat 354 de hotărâri în cauzele moldoveneşti, dintre care 16 – în anul 2017. La acest capitol, R. Moldova devansează cu mult Germania, Spania sau Olanda, ţări care au aderat la Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) cu mult timp înaintea R. Moldova şi au o populaţie cu mult mai mare decât cea a Moldovei. Doar în 2.8 % din hotărâri, CtEDO a constatat că Republica Moldova nu a violat CEDO. Majoritatea acestora se referă la regiunea transnistreană, în care a fost condamnată Rusia.

Cele mai frecvente tipuri de violări constatate de CtEDO în cauzele moldoveneşti sunt neexecutarea hotărârilor judecătoreşti (hotărâri vechi); maltraterea, anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor; detenţia în condiţii proaste; casarea neregulamentară a hotărârilor judecătoreşti irevocabile.

Sursa: crjm.org

R.  Moldova a aderat la CtEDO în 1997. CtEDO este un organ de jurisdicţie internaţională, creat în cadrul Consiliului Europei și poate fi sesizată de orice persoană fizică sau juridică care pretinde că un stat membru la Convenţie i-a încălcat un drept prevăzut de Convenţia Europeană şi Protocoalele sale adiţionale. Cererile depuse la CtEDO pot fi îndreptate doar împotriva unui stat membru, şi nu împotriva unor persoane fizice sau juridice.

Foto: europeanbusinessreview.eu