Subiecții declarării averii trebuie să depună declarația în formă electronică. Care este data limită și ce amenzi riscă cei care nu o fac

photo_2017-09-05_14-53-34
Foto: Znaj.ua

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) reamintește despre obligația de declarare a averilor pentru anul 2017. Subiecții declarării averii trebuie să depună declarațiile de avere și de interese personale în perioada 1 ianuarie – 31 martie.

Subiectul declarării este obligat să depună declarația în formă electronică prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate.

Declarația în formă electronică se consideră recepționată de Autoritatea Națională de Integritate dacă subiectul declarării primește recipisa electronică de confirmare a acceptării acesteia.

În cazul în care subiectul declarării constată că a introdus în declarație date incomplete sau eronate, acesta este obligat să rectifice declarația depusă.

Dacă declarația a fost rectificată în termen de 10 zile de la notificarea privind începerea verificării prealabile, subiectul declarării este eliberat de răspundere, cu condiția că datele incomplete sau eronate nu au fost introduse intenționat.

Depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către persoane se sancționează cu amendă de la 30 (1.500 de lei) la 60 (3.500 de lei) de unități convenționale. Nedepunerea declarației de avere și interese personale se sancționează cu amendă de la 60 (3.500 de lei) la 90 (4.500 de lei) de unități convenționale. Neprezentarea sau refuzul prezentării informației privind averea și veniturile de către membrii familiei și/sau concubinul/concubina se sancționează cu amendă de la 60 (3.500 de lei) la 90 (4.500 de lei) de unități convenționale.

Potrivit articolului 3 al legii Nr. 133 din 17.06.2016 privind declararea averii și a interselor personale, din lista subiecților declarării averii fac parte: 

a) persoanele care deţin funcţiile de demnitate publică prevăzute în anexa la Legea nr. 199 din 16 iulie 2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică;
b) membrii Consiliului de observatori al instituţiei publice naţionale a audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”; consilierii consiliilor săteşti (comunale), orăşeneşti (municipale), raionale; deputaţii Adunării Populare a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia;
c) membrii Consiliului Superior al Magistraturii şi ai Consiliului Superior al Procurorilor din rândul profesorilor;
d) membrii nepermanenți ai Comisiei Electorale Centrale;
e) conducătorii organizațiilor publice şi adjuncţii acestora;
f) personalul din cabinetele persoanelor cu funcţii de demnitate publică;
g) funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special;
h) membrii Consiliului de Integritate;
i) membrii colegiilor/comisiilor de admitere în profesie, de evaluare, disciplinare și/sau de etică a profesiilor conexe justiției.

Subiecţii prevăzuţi la alin. (1) sunt incluşi în Registrul electronic al subiecţilor declarării averii şi a intereselor personale, ţinut de Autoritatea Națională de Integritate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente