Expert: Alegerile parlamentare nu vor aduce schimbări esențiale în Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Este puţin probabil ca alegerile parlamentare din 2018 să aducă schimbări esenţiale în Moldova şi să consolideze societatea moldovenească, consideră analistul american, fostul şef al Misiunii OSCE în RM, William H. Hill.

Potrivit agenţiei Infotag, într-un studiu pentru Centrul Carnegie din Moscova, el a menţionat că rezultatele viitoarelor alegeri, în contextul introducerii sistemului electoral mixt şi dezbinării politice a elitelor moldoveneşti, sunt extrem de greu de anticipat, deoarece mizele partidelor sunt mai mari ca niciodată.

,,Ultimele alegeri prezidenţiale şi numeroasele sondaje de opinie confirmă faptul că electoratul este practic împărţit egal în susţinători ai Uniunii Europene şi simpatizanţi ai Rusiei şi vectorului eurasiatic”, a spus Hill.

Potrivit lui, întrebarea este dacă va continua această tendinţă şi în anul acesta.

,,Partidul Democrat (PDM), care conduce coaliţia parlamentară de guvernământ, controlează guvernul şi se poziţionează drept un partid proeuropean, aşa şi nu a putut scăpa de consecinţele furtului miliardului, atunci când corupţia absolută a politicienilor din Alianţa pentru Integrare Europeană a dus la falimentarea a trei bănci şi la criza economică. Cu toate acestea, Partidul Democrat a reuşit să transfere o parte din furia poporului la foştii parteneri de alianţă – Partidul Democrat Liberal şi Partidul Liberal. Însă politica PDM a provocat o furie populară legitimă, a dus la formarea unui maidan moldovenesc şi la crearea a două formaţiuni noi – Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma Demnitate şi Adevăr (DA), care atrag electoratul proeuropean al Partidului Democrat”, consideră diplomatul.

El a spus că preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, este considerat cel mai corupt politician din Republica Moldova, iar partidul său pierde puncte, cedând treptat în faţa vectorului proeuropean al PAS şi DA.

,,Trebuie ţinut cont de faptul că, deşi jumătate din populaţie sprijină ideea UE, această categorie de cetăţeni sunt dezamăgiţi de acţiunile elitei politice din ultimii ani, ceea ce creează un potenţial mare pentru mişcarea de protest. Pe de altă parte, Partidului Socialiştilor prorus al Preşedintelui Igor Dodon este lider în preferinţele cetăţenilor, iar creşterea consecventă a tensiunilor în relaţiile cu Rusia, provocată de Parlament şi Guvern, poate conveni socialiştilor în 2018″, a spus expertul.

El nu a exclus că alegerile parlamentare ar putea dobândi o conotaţie geopolitică: victoria PSRM va fi o victorie a Moscovei, iar victoria PDM, PAS sau DA va fi una a Uniunii Europene.

,,Însă în spatele luptei politice se ascund problemele vechi pe care nu le-au putut rezolva autorităţile anterioare ale Moldovei, indiferent de vectorul politic. Republica îşi pierde populaţia aptă de muncă, economia sa este dependentă de asistenţa externă şi de remitenţele muncitorilor migranţi, elitele de la guvernare sunt profund corupte şi acţionează în interesul său. Prin urmare, numai politicienii care sunt înclinaţi să realizeze reforme reale şi să consolideze economia vor putea schimba situaţia tristă din Moldova”, consideră William Hill.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...