(DOC) Dodon a luat apă în gură la demersul lui Gofman despre radiografia „jafului secolului”; Ce dezvăluiri a făcut acesta despre Plahotniuc, Shor și Timofti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, a elaborat un demers în adresa președintelui Igor Dodon, în care este redată radiografia devalizării sistemului financiar-bancar autohton, furtul rezervelor valutare ale ţării şi constatarea faptului ieşuarii „jafului secolului”. Demersul a fost trimis în luna februarie a anului 2017, ulterior acesta a fost trimis repetat în luna aprilie a anului trecut. Șeful statului, dar și organele în adresa cărora a fost trimis demersul, nu a avut nicio reacție, ceea ce îl pune în schema elaborată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, prin care se încearcă mușamalizarea fraudei bancare. Opinia a fost exprimată de câțiva experți în cadrul unei emisiuni televizate.

În demersul către președinte, Gofman relatează despre istoria furtului din sistemul financiar-bancar autohton, acțiunile, dar și inacțiunile organelor abilitate, precum și oferă câteva soluții care ar scădea din vulnerabilitatea sistemului în fața unor noi pericole. Până în prezent, însă, șeful statului care se laudă cu orice ocazie că vrea recuperarea miliardului furat, nu a avut nicio reacție.

„În luna februarie a anului trecut la Președinție a fost depusă o radiografie a jafului secolului, apoi în luna aprilie 2017 demersul a fost trimis repetat. Știam că nu va fi luată nicio măsură, dar am făcut-o pentru a arăta că noi existăm“, a explicat Gofman în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Expertul Victor Ciobanu explică pasivitatea șefului statului prin faptul că acesta este „partenerul mai mic al lui Plahotniuc“, astfel nu va face nicio mișcare pentru a elucida jaful din sistemul financiar-bancar moldovenesc.

„Partenerul mai mic al lui Plahotniuc este Dodon. Nu am văzut nicio mișcare sau vreo declarație. Plahotniuc este un nume tabu pentru Dodon. Această tăcere se înscrie în schema găștii de la guvernare. El face jocul lui Plahotniuc“, a spus Ciobanu.

În demersul expediat președintelui Dodon, Gofman relatează că, iniţial scopul grupării criminale organizate a fost elaborarea mecanismului gestionării rezervelor valutare ale Republicii Moldova, iar primele informaţii despre aceste intenţii au aparut la finele anului 2012. Iniţial, aceste informaţii nu erau abordate îngrijorător, considerându-le ca discuţii nerealizabile a unor persoane obscure.

„Primele semnale privind seriozitatea intenţiilor aparuse în luna martie 2013 şi conştientizarea scopului final s-a conturat deja în luna iulie 2013, fiind examinate de experţii de domeniu la modul cel mai serios. Toate acţiunile întreprinse de infractori au fost bine organizate, sistemice şi sinhronice, efectuate prin atacuri asupra sistemului financiar-bancar (preluarea frauduloasă a proprietăţilor acţionarilor incomozi(şi nu doar din cadrul BCA “Banca de Economii”), acordarea creditelor toxice, manipulări macroeconomice asupra pieţei capitalului, testarea vulnerabilităţii sistemului bancar al ţării), iar scopul final a fost, de fapt, furtul rezervelor valutare ale Republicii Moldova, fapt deja recunoscut, „în sfîrşit”, de societate atât pe plan intern cât şi internaţional. Acţiunile acestui grup criminal, cu toate ramificaţiile sale, se extindeau şi până la anii 2012-2013, cu toate că pe toată perioada de implementare se ajusta, din mers şi periodic, în dependenţă de interesele grupărilor criminale diferenţiate, care în final s-a ajuns la formula binecunoscută şi realizată”, spune fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA.

În opinia lui Gofman, în cazul în care conducerea țării şi instituțiile statului adoptau măsurile urgente de reprimare a devalizării sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova şi stoparea pregătirii furturilor rezervelor valutare a ţării în faza iniţială, se putea evita evenimentele ulterioare care au avut loc în sistemul financiar-bancar autohton, cu toate consecințele dezastruoase care au urmat.

„Din probatoriul şi informaţiilor identificate sunt cunoscute faptele, că au fost organizate sub supravegherea şi la indicațiile cetățeanului – Vladimir Plahotniuc(Vlad Ulinici) – “coordonatorul jafului secolului” şi ales recent președinte al Partidului Democrat, care în comun cu Nicolae Timofti (cât nu ar fi de straniu), Veaceslav Platon şi Alexandru Tănase, cu toate ramificaţiile şi implicaţiile persanelor de la guvernare, funcţionari publici de diferit rang executau tranzitul prin Republica Moldova, mediatizat sub noţiunea de Landromatul”, s ma arată în demers.

În context, acesta îi recomandă șefului statului să solicite asistenţa logistică directă a instituţiilor specificate ale Statelor Unite ale Americii, Federaţia Rusă, Marea Britanie, Germania Olanda, care au avansat substanţial în acumularea probelor şi informaţiilor pe aceste infracţiuni, inclusiv să solicite îngheţarea mijloacelor financiare delapidate care sunt rezultate din „jaful secolului”, măsură neîntreprinsă până în prezent.

La fel, de importanţă majoră, spune Gofman, ar fi constituirea unui Departament, care ar asigura primirea, prelucrarea şi schimbul de informaţii, inclusiv recuperarea rezervelor valutare furate ale Republicii Moldova, excluzând mimările investigaţiilor în anchetarea cazurilor respective.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...