Doi pescari s-au prăbușit sub gheață la lacul Valea Morilor. Salvatorii au intervenit în forță// VIDEO

Un pescar s-a prăbușit sub gheață la lacul Valea Morilor din Chișinău. Acesta a început să strige, el fiind auzit de un alt pescar, care a vrut să-i sară în ajutor, însă și el a căzut sub gheață. Conform acestui scenariu s-a desfășurat astăzi un exercițiu de salvare, desfășurat de reprezentanţii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI.

În cadrul acestuia, salvatorii au demonstrat pașii care trebuie întreprinși în cazuri de prăbușire sub gheață.

Astfel, salvatorii atenţionează cetăţenii că stratul de gheaţă de pe suprafața bazinelor acvatice prezintă pericol, iar în cazul în care sunt observate persoane căzute sub gheață, trebuie de acționat după posibilitate.

“Mergeți târâș către sinistrat și întindeți către el orice, de care ar putea să se agațe și să poată fi tras la suprafață (de exemplu creangă, rangă din fier etc). Odată scos, persoanei i se schimbă hainele și se recomandă să fie adăpostit într-o încăpere caldă. În situațiile în care sunt observate persoane în pericol, trebuie apelat prompt Serviciul 901”, recomandă cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Salvatorii și pompierii desfășoară și în instituțiile de învățământ din țară unele lecții de instruire, unde cei mici sunt învățați cum să acționeze în astfel de pericole și cum să acorde ajutor în caz de necesitate.

De la începutul acestui an, nu a fost înregistrat nici un caz de prăbușire sub gheață cu final tragic.