Ministrul de externe de la Seul: Opţiunea nucleară în criza nord-coreeană este „inacceptabilă”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul sud-coreean de externe, Kang Kyung-wha, a declarat joi, la Davos, că actuala criză provocată de programul nuclear al Phenianului trebuie rezolvată pe cale diplomatică, şefa diplomaţiei de la Seul declarându-se convinsă că Washingtonul se va consulta mai întâi cu guvernul său în situaţia în care o opţiune militară ar fi luată în considerare, transmite Reuters.

Problema nucleară „trebuie rezolvată prin eforturi diplomatice. Ideea unei soluţii militare este inacceptabilă”, a susţinut ministrul sud-coreean, într-un briefing de presă în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, citată de Agerpres.

„Sunt convinsă că orice fac Statele Unite pe acest front, fac în strânsă consultare cu noi”, a subliniat ea.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, Kang Kyung-wha a afirmat că ţara sa este pregătită pentru „toate scenariile posibile” în cazul în care Coreea de Nord va efectua un nou test, chiar dacă cele două Corei au avut o serie de discuţii şi de vizite reciproce în preajma viitoarelor Jocuri Olimpice.

„O nouă provocare este mereu o posibilitate. Prin urmare, abordăm aceste convorbiri având toate scenariile de rezervă în minte şi suntem pregătiţi să reacţionăm la orice s-ar putea întâmpla, dar, per ansamblu, este un lucru bun”, a menţionat Kang.

După discuţiile oficiale purtate în ianuarie, primele din ultimii doi ani, oficiali din cele două Corei efectuează vizite reciproce pentru a facilita participarea Nordului la Jocurile Olimpice din staţiunea montană sud-coreeană Pyeongchang.

Phenianul duce o campanie publică în jurul participării sale la Jocurile Olimpice de iarnă, lansând joi un apel la „toţi coreenii de acasă şi din străinătate” să promoveze cooperarea intercoreeană.

Regimul de la Phenian a anunţat că va aniversa pe 8 februarie, cu o zi înaintea începerii Jocurilor Olimpice, înfiinţarea armatei sale, iar analiştii anticipează o mare paradă militară.

Vicepreşedintele american Mike Pence, care va fi prezent la Pyeongchang, a declarat marţi că va încerca să contracareze ceea ce el a numit un demers al Coreeei de Nord de a „confisca” Jocurile printr-o campanie de propagandă.

Seulul a respins acest critici, subliniind că Jocurile Olimpice vor contribui la relaxarea tensiunilor provocate de programele nuclear şi balistic ale Phenianului.

„Suntem pe aceeaşi pagină pe toate fronturile (cu Statele Unite). Aşadar, vom vedea cum se vor desfăşura următoarele două luni”, a menţionat Kang, remarcând că Rusia şi China pot „face mai mult” pentru a îmbunătăţi punerea în aplicare a sancţiunilor ONU aplicate Phenianului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...