Deputatul Constantin Codreanu cere înființarea Ministerului Reunificării pentru a grăbi reunirea celor 2 state românești.

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatul basarabean din Parlamentul României, Constantin Codreanu, consideră că Bucureștiul trebuie înființeze un minister al Reunificării, care să gestioneze relația cu diversele autorități publice de la răsărit de Prut, precum și procesul de lichidare pașnică și ireversibilă a consecințelor pactului Ribbentrop-Molotov și ale ocupației sovietice.

În opinia acestuia, reunificarea românilor de pe ambele maluri ale Prutului este un imperativ major al zilei, iar această situaţie reclamă înfiinţarea Ministerului Reunificării. Declaraţia vine după ce cinci Consilii locale din Republica Moldova au adoptat, la 23 şi 24 ianuarie 2018, rezoluţii simbolice de Unire cu România. Este vorba despre comuna Parcova, raionul Edineţ, comunele Ulmu, Bardar, Ruseştii Noi, raionul Ialoveni, şi Feşteliţa, Ştefan Vodă.

„Gestul aleşilor locali din cele cinci primării din nordul, centrul şi sudul Republicii Moldova atestă o stare de spirit patriotic şi o tendinţă geopolitică univocă. El ne readuce în memorie faptul că şi acum 100 de ani startul procesului de reunificare a Basarabiei cu România a fost dat de administraţiile locale ale timpului din judeţele Bălţi, Soroca, Orhei, cuprinzând până la 27 martie 1918 practic toată puterea locală din Basarabia”, menţionează Constantin Codreanu.

Potrivit lui Codreanu, administraţiile locale de nivelurile I şi II din Republica Moldova au încheiat în ultimii ani sute de Acorduri de înfrăţire şi parteneriat cu oraşele, comunele şi judeţele din România, subliniind astfel importanţa legăturilor transfrontaliere tot mai strânse dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului, separaţi nedrept de linia Ribbentrop-Molotov.

Conform deputatului, înfiinţarea Ministerului Reunificării în anul Centenarului Unirii este cu atât mai mult necesară, cu cât fostul Oficiu pentru Gestionarea Relaţiilor cu Republica Moldova a fost desfiinţat în mod nejustificat şi a transmis către societatea românească de pe ambele maluri ale Prutului un semnal negativ, sugerând abdicarea de la idealul firesc de unitate naţională.

„Prin înfiinţarea Ministerului Reunificării, România poate confirma responsabilitatea geopolitică, geoeconomică şi geoculturală, precum şi rolul reunificator care îi revine firesc în regiune şi în context european”, susţine Constantin Codreanu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...