Interviu cu expertul Uwe Michael, despre autopilot, tehnologii de viitor şi Porsche Mission E

Atunci când Porsche a anunțat că dezvoltă un electromobil și după ce ne-a arătat conceptul, foarte mulți consumatori de rând au reacționat pozitiv și s-au bucurat că va exista o alternativă extraordinară pentru Tesla Model S.

Acum, când a mai rămas practic o perioadă scurtă de timp până când va începe producția în serie a modelului, constructorul din Stuttgart și-a permis să lanseze primele informații despre noutate.

În linii generale aflăm detalii despre sistemul cu o tensiune de 800 de volţi pe care urmează să-l vedem pe maşina de serie, acesta fiind de două ori mai performant decât cele pe care le dezvoltă concurenţii. Acest lucru va permite şi alimentarea mult mai rapidă cu energie, un lucru foarte important pentru un electromobil.

Despre acestea şi alte lucruri interesante precum tehnologiile folosite în acumulatori, timpii de încărcare, aplicaţiile şi inteligenţa artificială, le aflăm dintr-un interviu realizat cu Uwe Michael, șeful subdiviziunii Electrics/Electronics Development a companiei Porsche.

Dl. Michael, de ce Porsche îşi croieşte propriul drum în ceea ce privește tehnologia de încărcare?

Încărcarea rapidă este un lucru care se potriveşte excelent cu strategia noastră inteligentă de performanță. Am analizat îndeaproape ceea ce clienții așteaptă cu adevărat de la e-mobilitate și de ceea ce doresc de fapt. Există două provocări-cheie: puterea și performanța vehiculelor electrice și, în consecință, infrastructura. Clienții au două preocupări principale în acest sens, și anume: intervalele necorespunzătoare și duratele de încărcare lungi.

Acestea sunt preocupările pe care un concurent de pe piaţă le speră să le abordeze cu aşa-zise “superchargers”.

Da. Dar intenționăm să revoluționăm timpul de încărcare prin dublarea capacității sistemului de înaltă tensiune de la 400 la 800 V. Pe scurt – o autonomie pe o distanță de 400 km va putea fi obţinută în mai puțin de 20 de minute de încărcare. Fără excepție, toți concurenții noștri actuali îşi promovează deja duratele de încărcare a viitoarelor electromobile, dar acestea sunt de două ori mai lungi.

Vezi şi: (video) Mini documentar: Cum a fost creat prototipul electric Porsche Mission E

Industria IT a inventat termenul “killer app” pentru a se referi la un salt înainte, de un gen care reprezintă un mare hit pentru clienți.

Nu am de gând să mă contrazic la acest capitol. Dar abordarea Porsche implică mai mult decât pur și simplu repede. Scopul nostru nu este doar încărcarea rapidă, ci și încărcarea extrem de convenabilă.

Ce înseamnă asta?

Cei mai mulți șoferi își încarcă electromobilele acasă. Și astfel le oferim cutii inteligente care le pot monta pe orice perete. Le numim inteligente pentru că puteți utiliza o aplicație cu un cronometru pentru a selecta orele de încărcare atunci când alimentarea este ieftină. De asemenea, puteți încălzi sau răcori habitaclul în funcție de vreme, înainte de a porni.

Cel mai probabil, Porsche de asemenea urmăreşte scopul ca vehiculele sale electrice să poată atinge viteze mari?

Desigur. De asemenea, vom putea adapta producția încărcătoarelor pentru nevoile clienților. De exemplu, 3.6 kW pentru un model plug-in hybrid sau 7.2 kW pentru șoferii care doresc să meargă mai repede cu mașina lor Porsche. Pentru vehicule pur electrice, clientul va putea alege între 11 kW și 22 kW.

Locuințele rezidențiale, în care se află numeroși proprietari de electromobile performante puternice. Dacă toți decid să-și încarce SUV-urile în același timp folosind staţii de încărcare de mare tensiune, lumina s-ar putea deconecta în tot cartierul.

Suntem conștienți de această provocare și, desigur, vorbim cu furnizorii de energie. Un vehicul electric poate dubla rapid puterea consumată de o gospodărie. Prin urmare, oferim un sistem integrat de gestionare a energiei, care reglementează alimentarea cu aceasta în timpul procesului de încărcare pe o bază necesară.

Vezi şi: Porsche va lansa un crossover electric după versiunea de serie a modelului Mission E

Prototip al unei staţii de încărcare Porsche cu o tensiune de 800 de volţi, 2016

Ce alte planuri mai aveţi?

Vizualizăm întreaga infrastructură de încărcare – inclusiv stațiile de încărcare – ca o singură unitate. De exemplu, turbo-încărcătorul nostru are un sistem de stocare integrat, care poate fi folosit pentru încărcarea a trei vehicule electrice, unul după altul, fără conectarea la rețea. Se poate chiar completa cu ajutorul energiei solare. Acest lucru este extrem de important în țările în care furnizarea de energie prin rețea nu este la fel de simplă ca în Germania, iar variabilitatea este obișnuită.

Sună ca o provocare.

Provocările sunt ceea ce ne împinge la maxim. Ne-am gândit foarte mult la modul în care am putea răspunde așteptărilor specifice ale clienților Porsche. Și exact acolo am început – cu ceva ce nimeni nu a făcut înainte.

Un sistem electric de 800 V?

Exact. Deoarece acest lucru ne permite să realizăm o valoare deosebită a clienților noștri într-un vehicul Porsche – un raport optim de putere-greutate, chiar și atunci când se încarcă.

Ce inseamna asta?

Fizicienii folosesc ecuația P = U x I, sau cu alte cuvinte puterea este egală cu timpul de tensiune curent. Deci, dacă doriți mai multă putere, trebuie să schimbați una dintre aceste două variabile. Până acum, toți producătorii de automobile au făcut acest lucru prin creșterea curentului. Dar aceasta înseamnă că cablurile trebuie să devină mai groase, ceea ce înseamnă la rândul lor o creștere uriașă, iar limitele sistemului sunt atinse rapid. Pentru a evita această problemă, creștem tensiunea în sistemul nostru de încărcare!

Nu este o problemă dacă Porsche va fi deocamdată singurul constructor care va oferi un vehicul de 800 V?

Suntem mândri de faptul că standardul global a fost ajustat la 1.000 V.

Nu există riscul că vom termina cu un “mișmaș” de diferite standarde?

Nu există nicio șansă ca acest lucru să se întâmple, deoarece conectorii sunt la fel.

Care este părerea dvs. despre încărcarea prin inducţie electromagnetică?

Există încă numeroase provocări tehnice care trebuie abordate în acest domeniu. Suntem încântați că toate mărcile din cadrul Grupului Volkswagen colaborează pentru a găsi o soluție uniformă. Acest lucru va merge mult spre stabilirea unui punct de referință. Inițial, în orice caz, încărcarea inductivă va fi doar o opțiune pentru încărcarea la domiciliu, acolo unde se înregistrează 80% din toate taxele.

Vezi şi: Primul electromobil Porsche: Cinci versiuni, cinci variante de putere şi două de tracţiune

Vehiculele electrice de înaltă performanță au un sistem electric de 48 V. Care sunt avantajele concrete oferite?

Aceasta este adesea o sursă de confuzie în dezbaterile publice pe această temă. În cele din urmă, consumatorii de energie electrică determină ce sistem electric este cel mai util. De exemplu, 1.5 V este cel mai bine pentru microcontrolerele din mașină. Arhitectura clasică de 12 V este extrem de robustă. Dar dacă doriți să acționați sisteme de asistență de înaltă performanță sau sisteme de șasiu la viteza fulgerului și în timp real, cum ar fi barele stabilizatoare, aveți nevoie de un sistem electric de 48 V. Poate fi folosit și pentru sisteme redundante, în plus față de un sistem electric de 12 V, pentru a obține o conducere automată.

Intervalele de 500 km sau mai mult, care sunt atât de căutate de clienți, necesită baterii mai puternice. Porsche lucrează împreună cu parteneri externi în acest domeniu?

Da, este important să avem un cuvânt de spus în toate proprietățile cheie ale bateriilor, deoarece celulele din mașinile noastre sportive de înaltă performanță trebuie să facă mai mult decât cele din mașinile standard. Starea actuală a dezvoltării celulelor bateriilor înseamnă că trebuie încă să se facă compromisuri. De aceea, un sistem global deosebit de bine echilibrat este un bun avantaj pentru noi. Toate unitățile auxiliare, de exemplu sistemul de răcire, trebuie de asemenea reglate cu precizie pentru a se asigura că vehiculele noastre pot oferi performanțe de top pe perioade lungi de timp. De aceea construim contacte directe cu producătorii de baterii relevanți.

Ca LG sau Panasonic?

Exact. Istoria lor trecută îi face experți în baterii, în special când vine vorba de smartphone-uri si cerințele lor. Cerințele care trebuie îndeplinite de bateriile vehiculului – din punct de vedere al performanței, al siguranței și durabilității – sunt totuși mult mai provocatoare. O celulă bine fabricată nu duce neapărat la o baterie de înaltă performanță. Trebuie să colaborăm cu producătorii tuturor componentelor. Și nu trebuie să uităm unitățile auxiliare care trebuie adaptate pentru a satisface cerințele specifice ale unui vehicul electric. Nu în ultimul rând, este important, de asemenea, să influențăm influența activității furnizate de furnizorii de sisteme complete. Acest lucru se datorează faptului că bateriile au o influență majoră asupra dinamicii de conducere, de exemplu. “Achiziționarea la raft” nu este o opțiune pentru Porsche.

Vezi şi: Imagini spion: Primul Porsche electric a fost adus şi testat pe Nurburgring

Se pare că lucrările de dezvoltare efectuate de Porsche în legătură cu motoarele electrice nu se vor deosebi semnificativ de cele realizate pentru motoarele tradiționale cu combustie.

Este adevărat. Vrem să fim implicați în dezvoltarea tuturor caracteristicilor relevante. Singurul lucru care diferă de dezvoltarea unui motor cu combustie este faptul că dezvoltăm procesul de ardere propriu-zis. Acolo impunem propriile cerințe la nivelul chimiei celulare.

Este posibil să existe revoluții tehnologice în ceea ce privește creșterea semnificativă a puterii unei baterii în viitorul apropiat?

Vehiculul Mission E demonstrează deja un nivel destul de înalt de dezvoltare. De asemenea, anticipăm că eficiența bateriilor litiu-ion tradiționale se va îmbunătăți cu până la 5% pe an în viitorul apropiat. Pe termen lung, numai aceste îmbunătățiri previzibile vor duce la o creștere semnificativă a puterii.

Care este părerea dvs cu privire la bateriile fără lichid care au generat doar excitări?

Aveţi în vedere bateriile electrolitice solide. Nu ne așteptăm să vedem modele care să fie potrivite pentru utilizarea în mașini înainte de 2025. Am făcut deja multe progrese în acest domeniu cu partenerul nostru Quantumscape. Utilizarea tehnologiei cu litiu-aer este, de asemenea, o perspectivă foarte interesantă.

Cât timp va dura asta?

Din punct de vedere realist, este puțin probabil să vedem această tehnologie în vehicule de producție de serie înainte de 2030.

Vezi şi: (foto) Porsche a arătat un Cayman electric cu sistem de încărcare cu o tensiune de 800 de volţi

Având în vedere ciclurile îndelungate de dezvoltare din industrie, acest lucru nu pare a fi o știință fictivă. Este mai greu de crezut că o conducere complet autonomă va deveni realitate în viitorul apropiat.

Nu greşiţi spunând asta. Porsche nu consideră sistemul de pilotare automată de nivel 5 – conducere fără volan, frână și pedală de accelerație – ca o prioritate, dar am făcut deja câteva salturi imense în domeniul conducerii automate: asistenții de congestie, sistemele de manevră … acestea sunt deja parte a cursului nostru. Rețeaua digitală și conceptul “Car for Life” înseamnă că este posibil să se asigure că vehiculul unui client este potrivit pentru viitor, fără ca clientul să fie nevoit să viziteze o sucursală Porsche.

Cum ar putea fi atins acest lucru?

Folosim deja tehnologii “over-the-air” (OTA) pentru a menține sistemele infotainment actualizate …

… cum ar fi când smartphone-ul meu se actualizează peste noapte?

Da. Același lucru se va întâmpla în multe alte domenii.

Cum ar fi șasiul, performanța motorului sau caracteristicile de siguranță?

Multe lucruri sunt fezabile. Unele servicii vor fi actualizări obligatorii ale funcțiilor existente. Conducătorii auto vor putea să aleagă altele în mod individual, în funcție de momentul în care au nevoie, și poate chiar temporar. Creșterea puterii motorului sau un nou serviciu de avertizare în caz de acvaplanare sunt doar două exemple.

Ar putea acest serviciu de acvaplanare să avertizeze și mașina în spatele meu?

Absolut, folosind inteligența unui “roi”. Dar există și o mulțime de servicii electronice care simplifică pur și simplu viața șoferilor în spatele volanului.

Puteți să dați exemple?

De ce nu ar trebui să fie posibil ca firmele de livrare să livreze pachete în compartimentul meu de bagaje prin deschiderea de la distanță activată printr-o aplicație? De ce vehiculul meu nu trebuie să mă direcționeze spre un loc de parcare vacant, să-l rezerv și să plătesc biletul de parcare în același timp? Multe facilități de acest fel sunt concepute pentru proprietarii de vehicule.

Utilizarea aplicațiilor în afișajul mașinii?

Exact. Ne-am extins experiența enormă în acest domeniu.

Vezi şi: Cât va costa primul electromobil Porsche? A fost anunţat oficial un preţ preliminar

Nu ați dori să lăsaţi ca de acest lucru să se ocupe dezvoltatorii independenţi de aplicaţii?

Vrem să fim siguri că aplicațiile respectă standardele Porsche în ceea ce privește designul și ușurința de utilizare – ceea ce așteaptă clienții Porsche. Aceasta este o parte a mărcii noastre comerciale, care devine din ce în ce mai importantă.

La fel ca atunci când Porsche a instalat pentru prima oară ecrane tactile în vehiculele sale?

Am fost primii în Germania. Pentru că am ascultat clienții noștri și am auzit ce spuneau despre modul în care voiau să-și folosească vehiculele. Astăzi, ecranele noastre touchscreen reacţionează la atât de multe gesturi ca şi un iPhone.

Deci, urmând pașii Apple, este calea către succes?

La cursa de 24 de ore de la Le Mans am avut reuşite bune fără tehnologii Apple în modelul 919 Hybrid … dar ai dreptate – în ceea ce privește serviciile digitale și hardware sau software, avem multe de învățat prin colaborarea cu giganţi IT. Cu toate acestea, toate componentele şi sistemele noastre electronice originale se concentrează întotdeauna pe aducerea acelui sentiment special Porsche în viața șoferului.

Puteți să ne oferiți un exemplu specific?

Este de la sine înțeles că sistemele de asistență sunt o prioritate pentru noi. Deoarece clienții noștri preferă un stil de conducere sportiv chiar și noaptea, avem nevoie de sisteme de iluminare deosebit de inteligente, care să poată privi mai departe decât orice om. Acest lucru necesită nu numai tehnologia potrivită, ci și rețele și serviciile digitale. Sau să luăm sistemul Turbo Charging Planner pentru unităţile noastre de propulsie pe bază de baterii electrice ca un alt exemplu; opțiunile de încărcare rapidă sunt potrivite în mod optim pentru planificarea rutei dvs., iar piedestalele de încărcare sunt pre-rezervate, ceea ce înseamnă că puteți obține acest avantaj important și puteți pierde cât mai puțin timp posibil. Valoarea adăugată de acest tip ajută la determinarea esenței mărcii.

Vezi şi: Porsche şi Audi îşi unesc forţele pentru a dezvolta automobilele viitorului

Lumea digitală din rețeaua globală se află în prezent într-o altă revoluție – alimentată de inteligența artificială. Va modifica, de asemenea, experiența noastră de conducere într-un Porsche?

Conducerea unui Porsche este întotdeauna o experiență extrem de plăcută. Inteligența artificială va îmbogăți această experiență și mai mult. Sistemele de auto-învățare sunt rezultatul natural al semiconductorilor moderni, care au capacitatea de a procesa și de a reuni cantități uriașe de date fie în sistemele back-end, fie la nivel local în vehiculul însuși.

Și care este avantajul acestor sisteme?

Inteligența artificială înseamnă că aceste sisteme vor deveni mai bune și mai bune în înțelegerea vocii naturale al conducătorilor auto, chiar dacă vorbește în dialecte Urdu sau Azeri. Controlul extrem de automatizat într-un mediu complex va deveni fezabil numai atunci când avem sisteme care devin din ce în ce mai inteligente pe cont propriu.

Nu vă este teamă că inteligența artificială ar putea, de asemenea, să vă înlocuiască pe dumneavoastră și pe colegii dvs. în viitor?

Nu există niciun motiv să vă faceți griji că se va întâmpla acest lucru. Dimpotrivă, sper că inteligența artificială mă va ajuta să lucrez mult mai inteligent. Sistemele pentru învățarea reproductivă funcționează deja extraordinar de bine și mă ajută să găsesc informațiile de care am nevoie. Chiar și în viitor, totuși, inginerii umani vor avea o superioritate în gândirea creativă.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/