În timp ce Chișinăul le echivalează diplomele de studii și confirmă actele de stare civilă, transnistrenii cer ajutorul Rusiei pe aceste chestiuni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce Chișinăul încearcă să amelioreze problema învățământului și cea cu privire la actele civile din regiunea separatistă Transnistria, așa-numitul președinte de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, caută soluții la Moscova. Aflat într-o vizită în capitala Federației Ruse, acesta ar fi discutat cu oficiali ruși despre progresele în rezolvarea problemei de obținere a cetățeniei ruse pentru transnistreni și racordarea învățământului transnistrean le sistemul rusesc.

Potrivit site-ului novostipmr.com, în timpul întâlnirilor pe care le-a avut cu înalți oficiali ruși Krasnoselski a vorbit despre progresele privind facilitarea acordării cetățeniei ruse pentru locuitorii Transnistriei.

De asemenea, conform sursei citate, la Moscova s-a discutat despre progresul negocierilor în formatul „5+2“, necesitatea punerii în aplicare a ultimelor acorduri încheiate și „eficiența reprezentanților transnistreni manifestată la nivel internațional“.

Nu în ultimul rând, așa-numitul președinte ar fi discutat cu președintele Comitetului Dumei de Stat pentru Educație și Știință despre racordarea sistemului de învățământ transnistrean la cel rusesc.

Toate aceste eforturi se fac în contextul în care, la finele lunii noiembrie 2017, Parlamentul de la Chișinău a votat în prima lectură un proiect de lege prin care faptele de stare civilă produse şi înregistrate în stânga Nistrului şi la Bender vor putea fi confirmate de către autorităţile competente ale Republicii Moldova, prin eliberarea de acte de stare civilă, în cazul în care înregistrarea lor a avut loc în condiţii identice cu cele reglementare de cadrul legal moldovenesc.

Mai mult, Chișinăul a ajuns la acordul de autentificare si recunoastere a actelor de studii din Transnistria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...