PLDM, apel către partide şi partenerii externi pentru a salva administraţiile publice locale de către uzurparea totală a PD

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat din Moldova controlează astăzi circa 700 de primării din ţară. Asta înseamnă că cel puţin 300 de primari, aleşi la alegerile locale din 2015 pe listele altor partide, au fost racolaţi la PD. Acest fapt vorbeşte, potrivit Partidului Liberal Democrat din Moldova, despre nimic altceva decât uzurparea puterii locale. Astfel, PLDM a lansat un apel public pentru salvarea administrației publice locale, ca „ultim bastion al democrației”.

După cum a menţionat preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Viorel Cibotaru, puţinele resurse financiare destinate primăriilor locale sunt distribuite exclusiv pe principii politice, iar investiţiile externe au devenit monedă de schimb pentru racolarea primarilor la Partidul Democrat. „Acest fenomen a devenit unul catastrofal pentru administraţiile publice locale”, a declarat Cibotaru, precizând că ultimele două cazuri, care se referă la primăriile municipiilor Chişinău şi Bălţi, sunt mai mult decât convingătoare în acest sens.

„PLDM atrage atenţia partenerilor de dezvoltare să intervină pentru a stopa uzurparea şi în continuare a puterii publice locale şi degradarea iremediabilă a situaţiei social-politice şi economice a ţării. Cerem instituţiilor internaţionale, să intervină de urgenţă în această situaţie, să se documenteze pe teren despre ceea ce se întâmplă azi în Administraţia Publică Locală”, a menţionat Viorel Cibotaru.

În Apel se menţionează că „uzurparea puterii în Republica Moldova poartă un caracter concentrat şi continuu”, iar după capturarea Parlamentului, Partidul Democrat „a pornit ultima ofensivă pentru capturarea puterii locale”. Acesta mai menţionează că primarii şi consilierii care nu fac parte din partidul de guvernământ sau nu se supun acestuia, sunt supuşi în permanenţă unor intimidări, fapt care a dus la greva foamei declarată de consilierii municipali din Bălţi, depunerea mandatelor de către unii primari şi consilieri. „Practic nu există primar care să nu deţină 2-3 dosare ca să poată fi şantajat în caz de nesupunere”, se mai spune în declaraţie.

„Este datoria noastră, a partidelor politice şi socităţii civile, să ne opunem celui mai mare pericol din istoria Republicii Moldova – pseudo-statul PD. PLDM face apel către partidele politice, societatea civilă, Parlamentul European, Consiliul Europei şi întreaga comunitate internaţională, să se opună instituirii unei dictaturi cu pronunţate caracteristici mafiote în Republica Moldova. Cerem Parlamentului European şi Consiliului Europei să delege neîntârziat un grup de monitori pentru a evalua situaţia democraţiei la nivel local în Republica Moldova. Este ultima noastră redută”, a dat citire apelului purtătorul de cuvânt al formaţiunii Ion Terguţă.

Liberal-democraţii sau adresat în mod special, Partidului Liberal care „a pierdut 40 din cele 50 de primării pe care le are”, „Partidului Nostru” – care „are problemele pe care le are la Bălţi” şi Partidului Comuniştilor, care, şi el, „din câte ştim a pierdut anumite primării”, dar şi tuturor altor partidelor politice din Republica Moldova, pentru a convinge printr-un efort comun Parlamentul European şi Consiliul Europei să trimită la Chişinău o misiune de monitorizare.

„Este probabil ultima noastră încercare de a mai salva democraţia”, a conchis Terguţă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...