Fost deputat PD, condamnat la închisoare în România, a dezactivat „Butonul Roșu” de la CNA când s-a furat miliardul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deputatul care a dezactivat „butonul roșu” de la CNA, în perioada în care se fura miliardul, este fostul democrat Valeriu Guma. Cel puțin așa indică toate stenogramele de la acea vreme, conform expertului economic, Veaceslav Negruță.

„Nu există scuze să vorbești despre alte lucruri din altă parte când ai butonul roșu la CNA dezactivat în 2011, în plină situație de furt bancar, printr-o modificare într-o lege făcută de un deputat cu interes în mediul bancar. Sunt toate stenogramele care indică și cine este acest deputat – este vorba de deputatul Guma, deputatul care a venit cu acea inițiativă și a dezactivat butonul roșu”, a declarat Negruța, în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

„Dar și așa, dacă a fost dezactivat butonul roșu, dacă instituția statului este cu ochii pe putea să intervină să semnale și să oprească acele tranzacții de miliarde. Butonul a fost reactivat în 2014”, a adăugat Negruța.

„O societate întreagă are de suferit din cauza a doi foști parteneri care au afaceri, și la un moment, nu s-au mai înțeles și au ajuns să împartă bănci, companii de asigurări și alte lucruri”, a mai specificat Negruța.

Anunțul că „Butonul roşu” de la CNA a fost dezactivat în Parlament a fost făcut anterior și de ex-directorul adjunct al CNA, Cristina Ţarnă. Potrivit oficialului, „în perioada furtului miliardului, putea fi deblocată orice sumă de bani din instituțiile bancare fără ca CNA să ştie. Acest lucru era posibil datorită unei modificări la legislația anti-spălare de bani aprobată în Parlament, care a fost activă aproximativ doi ani, exact în perioada fraudei bancare”.

Astfel, ar reieşi că exact în perioada fraudei bancare, CNA i se blocase acel „buton roşu” pe care ar fi putut apăsa şi bloca banii în caz de suspiciune. Iar iniţiativa de modificare a legii, potrivit lui Ţărnă, ar fi aparţinut „unui fost deputat care avea interese şi influenţă mare în sistemul bancar”.

Conform informaţiilor deschise, modificările respective la Legea cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului a fost modificată prin Legea nr. 67 din 7 aprilie 2011, în baza unei iniţiative legislative a unui deputat din Parlamentul Republicii Moldova (proiectul 1672, autor V. Guma.).

Citește și: Curtea de Apel îl salvează definitiv pe fostul deputat PD Valeriu Guma de pușcărie

Această perioadă de „inactivitate a butonului roşu la CNA” a durat până la modificarea inversă a Legii cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor în iulie 2014, operată la solicitarea CNA. În Nota de argumentare CNA indica în 2014, că „a fost identificată o carenţă majoră care exclude efectul aplicării acesteia (a „butonului roşu”), referindu-ne, în acest sens la efectul suspensiv al deciziilor Serviciului Prevenire şi Combaterea Spălării Banilor. În ultima perioadă această situaţie este pe larg aplicată în practică, fapt care determină ineficienţa şi inaplicabilitatea instituţiei suspendării executării actelor respective”.

De menționat că, Valeriu Guma, fost deputat PD, a fost condamnat în România, în 2013, la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, luare şi dare de mită. El a fost dat în căutare internațională, iar ulterior justiția din Republica Moldova i-a comutat pedeapsa în una cu suspendare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...